Helmut Newton (1920–2004). Foto: Helmut Newton Foundation
Helmut Newton (1920–2004). Foto: Helmut Newton Foundation

Načrte jim je lani prekrižala epidemija, zdaj pa je obsežna retrospektivna razstava Helmut Newton – zapuščina po letu dni končno na ogled v prostorih fundacije. Na celotnem razstavnem prostoru v prvem nadstropju razstavišča si je od 31. oktobra – datuma Newtonovega rojstva – mogoče ogledati kronološki pregled življenja ter vizualne zapuščine tega v Berlinu rojenega fotografa.

Postavitev po pisanju portala Art Daily zajema okoli 300 del, od katerih jih bo polovica prvič na ogled javnosti. Kustos Matthias Harder se je namreč odločil za predstavitev manj znanih vidikov Newtonovega ustvarjanja, vključno s številnimi nekonvencionalnimi modnimi fotografijami, ki segajo skozi desetletja in odražajo spreminjajočega se duha časa.

Predstavitev dopolnjujejo polaroidi in listi s stiki, ki omogočajo vpogled v proces nastajanja nekaterih ikoničnih Newtonovih motivov, pa tudi posebne publikacije, arhivsko gradivo in fotografove izjave.

David Bowie na fotografiji Helmuta Newtona. Foto: EPA
David Bowie na fotografiji Helmuta Newtona. Foto: EPA

Navdihnil ga je Pariz

V 60. letih preteklega stoletja je Newton navdih za svoj neponovljivi slog našel v Parizu, o tem pa pričajo njegove fotografije revolucionarne mode francoskega modnega oblikovalca Andreja Courregesa.

Pri delu za znane modne revije Newton ni delal le klasičnih studijskih posnetkov, temveč se je podal tudi na ulice, kjer je modele v objektiv ujel kot udeležence protestov, protagoniste zgodb iz rumenega tiska in podobno. Včasih so ga stroge zahteve in ozka pričakovanja naročnikov tudi spodbujala k izzivanju tradicionalnih načinov upodabljanja, navaja za umetnost specializirani portal.

V 70. letih je Newton začel uživati v neomejenih ustvarjalnih možnostih med snemanjem na terenu, na primer s helikopterjem na plaži na Havajih. Večkrat je preizkušal družbene in moralne norme, včasih pa jih celo na novo opredelil.

Do konca življenja je s svojimi vizijami in vizualizacijami mode ter ženskosti vznemirjal in hkrati navduševal ljudi. Njegove fotografije so zaznamovale brezštevilne objave, njegove ikonične podobe pa so postale del kolektivnega vizualnega spomina, še navaja Art Daily.

Razstava bo na ogled do 22. maja 2022.