Kustosa razstave, ki jo v graški mestni hiši odpirajo danes ob 17. uri, sta Dejan Sluga iz Galerije Photon in Gerhard Gross iz graškega Kulturnega združenja. Na razstavi, ki bo na ogled do 29. aprila, sodelujejo še beloruska pesnica Julija Cimafejeva ter Avstrijca Karl Zenz in Lena Trichtel.

Peter Koštrun, Border, 2008. Foto: Galerija Photon
Peter Koštrun, Border, 2008. Foto: Galerija Photon

Uroš Acman poskuša ujeti tesnobna občutja tistih, ki v nočnih pohodih prečkajo neznane kraje. Julija Cimafejeva govori o tem, kako "je neka država ločila čas na prej in potem". V nedoločljivih meglenih pokrajinah Petra Koštruna občutimo predvsem hrepenenja in nejasna pričakovanja. Marko Lipuš z uporabo znamenitih lutk Barbie in Ken pokaže, kako ničeve so vojne igre, ki se jih igrajo nekateri voditelji. Lena Trichtel se ukvarja z mejami pri razumevanju spolnosti in zasebnosti. Karl Zenz predstavlja dela, ki prikazujejo različna obrobja slovensko-avstrijske meje.

Julia Cimafiejeva: Sperrlinie. Foto: kulturvermittlung.org/© Julia Cimafiejeva
Julia Cimafiejeva: Sperrlinie. Foto: kulturvermittlung.org/© Julia Cimafiejeva

Omejitve, migracije in vojna
V Galeriji Photon – Centru za sodobno fotografijo so ob razstavi zapisali, da nas izjemni zgodovinski čas, v katerem živimo, postavlja pred mnoge pomembne izzive, najsi gre za zdravstvene, politične in v zadnjem času na žalost tudi vojaške.

Dejanske omejitve zaradi pandemije, kompleksna vprašanja migracij, zdaj pa dejanska vojna na vzhodnih mejah Evrope predstavljajo tudi za umetnike in snovalce razstavnih projektov velik izziv. Tudi zato želimo s to razstavo naš pogled tokrat usmeriti v neko širšo pojmovanje meja, ki na dovolj subtilen način vključuje tudi vprašanja o svobodi, s poudarkom na aktualnih pojavih in dogajanjih. Pri tem nas zanimajo predvsem nekoliko bolj metaforični in konceptualni pristopi v sodobni fotografiji.

Meje, svoboda in zatiranje
Meje so lahko fizične, resnične, lažne, takšne, ki si jih izmislijo ljudje; so abstraktne, tiste, ki določajo družbene, statusne ali spolne opredelitve. Pojem meje nas vodi tudi do drugih razumevanj te besede, neizogibno pomislimo recimo na pojme, kot so svoboda na eni ali zatiranje na drugi strani, še lahko preberemo v napovedi razstave.