Zuzana Pustaiová, iz serije One Day Every Day. Foto: Zuzana Pustaiová/Galerija Photon
Zuzana Pustaiová, iz serije One Day Every Day. Foto: Zuzana Pustaiová/Galerija Photon

Predstavnica mlajše generacije slovaških fotografov je po nekaj skupinskih predstavitvah tokrat zastopana samostojno. Nedavno je končala doktorski študij iz umetnosti na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Bratislavi.

V svojem delu raziskuje tematiko družine, zapletenosti družinskih odnosov ter odnos do družinske zgodovine in izvora. Pri tem se opira na konvencije različnih vlog tako v družinski enoti kot tudi v družbi. Z duhovitostjo, humorjem in ironijo se tako dotakne mnogih kulturnih stereotipov glede razlik med spoloma, starosti, tradicij in družbene vključenosti, so zapisali v galeriji.

Zuzana Pustaiová, iz serije Faces of Family. Foto: Zuzana Pustaiová/Galerija Photon
Zuzana Pustaiová, iz serije Faces of Family. Foto: Zuzana Pustaiová/Galerija Photon

Njena prva samostojna razstava v Photonu vključuje izbor del iz njenih novejših projektov Faces of Family, s katerim je leta 2018 zasedla prvo mesto na festivalu Photodays Rovinj, ter doktorski projekt One Day Every Day, ki ji je lani na istem festivalu prinesel še grand prix.

V projektu Faces of Family se posveča vprašanju, kaj je družina. Pri tem je temeljila na proučevanju lastne družine ter odkrila številne plasti, ki ustvarjajo celovit portret njenih bližnjih sorodnikov. Nekatere fotografije v seriji tako prikazujejo običajno, vsakdanje družinsko življenje, lahko pa tudi distanco, ki se lahko razvije v družini. Serija raziskuje tudi, kako se odnosi, struktura družine in skupni spomini z leti spreminjajo.

S projektom One Day Every Day pa je fotografinja raziskovala vpliv stereotipov, vedenjskih vzorcev in igranja vlog na naš obstoj v sodobnem svetu. "Z uporabo pojma funkcionalne fiksacije (uporaba predmeta le v skladu z njegovim namenom) v človeških interakcijah in v igranju (družbenih) vlog umetnica razkriva meje, kjer konvencionalna uporaba rutine postane patološka," so zapisali v galeriji.

Postavitev je nastala v sodelovanju z Rovinj Photodays in ob podpori slovaškega sveta za umetnost.