Large Interior W11 (after Watteau), Lucian Freud. Foto: EPA
Large Interior W11 (after Watteau), Lucian Freud. Foto: EPA


Ves izkupiček od prodaje gre v dobrodelne namene, je vnaprej določil Allen, ki je leta 2018 umrl pri 65 letih zaradi zapletov Ne-Hodgkinovega limfoma.

Zbirka, ki jo bodo pri Christie'su prodajali dva večera prihodnji teden, vključuje dela Georgesa Seurata, Paula Cézanna, Gustava Klimta, Botticellija, Renoirja, Davida Hockneyja, Roya Lichtensteina, Francisa Bacona, Luciana Freuda in JMW Turnerja. Po času nastanka se dela raztezajo čez več kot 500 let.

Sorodna novica Poločitvena dražba milijarderjev Macklowe: od Warhola in Koonsa do Rothka in Richterja

Allen je sam izbral vsa dela in se ob tem ni zanašal na strokovnjaka – kupca umetnin, ki bi dela izbral zanj, kot to počnejo nekateri milijarderji, piše Guardian.

Iz dražbene hiše Christie's so sporočili, da bo to "največja in najbolj izjemna umetniška dražba v zgodovini", ki bo presegla 925 milijonov evrov, doseženih s prodajo zbirke Macklowe. Ta se je zgodila lani po ločitvi nepremičninskega tajkuna Harryja Macklowa od žene Linde.

Leta 2010 je bil Allen 37. najbogatejši človek na svetu, po poročanju Guardiana naj bi imel v lasti 13,6 milijarde evrov. Tedaj se je zavezal, da bo večino tega premoženja zapustil v dobrodelne namene. Družinska fundacija Paula G Allena sicer večinoma vlaga v regionalno umetnost in okoljevarstvo na ameriškem severozahodu, saj je bil Allen iz Seattla.

Concarneau, calme du matin (Opus no. 219, larghetto), Paul Signac. Foto: EPA
Concarneau, calme du matin (Opus no. 219, larghetto), Paul Signac. Foto: EPA

Allen, ki je leta 1975 z Billom Gatesom, prijateljem iz otroštva, soustanovil Microsoft, je v času življenja podaril več kot 2,5 milijarde evrov za pomoč pri reševanju ogroženih vrst, financiranje bioznanosti in raziskav novih tehnologij ter financiranje projektov za raziskovanje oceanskega dna.

Bil je obseden s svetovnimi oceani in je imel v lasti Octopus, ki je bila v času nastanka največja jahta na svetu. Lani so jo prodali za nekaj manj kot 230 milijonov evrov. Druga superjahta v lasti Allena je bila prodana v petek. 92-metrski Tatoosh je kupil nerazkrit kupec za nerazkrito ceno. Ocenjena je bila na 90 milijonov dolarjev.

Veliki kanal v Benetkah, Edouard Manet. Foto: EPA
Veliki kanal v Benetkah, Edouard Manet. Foto: EPA