"Novembrska prodaja 35 del iz zbirke Macklowe je očarala vrhunske zbiralce po vsem svetu in pri tem postavila rekorde," je povedal Charles F. Stewart, direktor dražbene hiše Sotheby's. "Navdušeni smo, da bomo maja predstavili nadaljnjih 30 del iz te legendarne zbirke, kar bo zagotovo še ena težko pričakovana dražba."

Eden zadnjih Avtoportretov Andyja Warhola. Foto: AP
Eden zadnjih Avtoportretov Andyja Warhola. Foto: AP

Milijarderska zakonca Macklowe sta svojo umetniško zbirko oblikovala v skoraj šestih desetletjih zakona. Par je bil znan po bodečih besednih dvobojih na javnih prireditvah, njun zakonski spor pa je na koncu privedel do ločitve, poroča britanski The Guardian. Ne nekdanja zakonca ne njuni odvetniki se niso mogli dogovoriti o vrednosti umetniške zbirke, zato je sodnik odredil prodajo.

Brooke Lampley, predsednica hiše Sotheby's, opisuje, da zbirka pripoveduje "zgodovino umetnosti v njeni najvišji obliki, z največjo natančnostjo in jasnostjo. Vsak umetnik je tukaj predstavljen v trenutku globoke ustvarjalnosti."

Novembra lani je bila prva polovica zbirke prodana za več kot 676 milijonov dolarjev na najdragocenejši posamični dražbi, ki je bila kdaj koli izvedena, in finančno najuspešnejši dražbi avkcijske hiše Sotheby's, ene od vodilnih svetovnih dražbenih hiš.

Devetkrat Marilyn skozi umetniško oko Warhola. Foto: EPA
Devetkrat Marilyn skozi umetniško oko Warhola. Foto: EPA

V petek je Sotheby's razkril nadaljnjih trideset del, ki jih bodo maja ponudili na dražbi v New Yorku. Med njimi je Rothkov Untitled iz leta 1960 – ključnega trenutka v umetnikovi karieri –, ta naj bi prinesel od 35 do 50 milijonov dolarjev.

Eno od Warholovih zadnjih del, monumentalni avtoportret, ki ga je umetnik naslikal, ko je razmišljal o lastni zapuščini in statusu, naj bi prinesel od 15 do 20 milijonov dolarjev. Avtoportret je ustvaril le nekaj mesecev pred smrtjo februarja 1987, poroča spletni portal Surrey Comet. Na novembrski dražbi so prodali Warholovo delo z devetimi portreti Marilyn Monroe za 47,4 milijona dolarjev.

Seeestück Gerharda Richterja. Foto: EPA
Seeestück Gerharda Richterja. Foto: EPA

Ponudili bodo tudi Seeestück Gerharda Richterja, sliko iz leta 1975, ki zabriše razliko med fotografijo in slikarstvom, in dve sliki Willema de KooningaBrez naslova iz leta 1961 in Brez naslova XIII iz leta 1984. Dražba bo obsegala še dela umetnikov, kot so Alberto Giacometti, Pablo Picasso in Jeff Koons.

Utrinke iz zbirke Macklowe si je mogoče ogledati od 22. februarja do 2. marca v Londonu, preden gredo na potujočo razstavo v Palm Beach, Šanghaj, Tajpej in Hongkong.