Tudi newyorški Metropolitanski muzej umetnosti je moral zaradi novega koronavirusa zapreti svoja vrata za obiskovalce, ki jih bo po petmesečnem zaprtju med svoje umetnine znova sprejel konec tega meseca.

Delo Yoko Ono bo na pročelju newyorškega Metropolitanskega muzeja umetnosti na ogled do 13. septembra. Foto: Metropolitanski muzej umetnosti
Delo Yoko Ono bo na pročelju newyorškega Metropolitanskega muzeja umetnosti na ogled do 13. septembra. Foto: Metropolitanski muzej umetnosti

Namesto najav prvič na pročelju umetnine
Že od 20. avgusta pa težko pričakovani dogodek napoveduje instalacija na pročelju, ki je delo še zmeraj dejavne 87-letne japonske umetnice Yoko Ono. Z delom, ki ga je naslovila Dream Together, svet poziva k skupnim sanjam. Na spletni strani Meta piše, da so se prvič v zgodovini odločili, da bodo prostor, ki ga sicer namenjajo najavam razstav, ponudili na razpolago umetninam.

Sorodna novica 150 Metropolitanskega muzeja: namesto slavja zaprta vrata

Instalacijo, namenjeno tudi ali predvsem mimoidočim, sestavljata plakata bele barve. V črni barvi na enem v angleščini piše sanjaj, na drugem pa skupaj. Umetnina je pred muzejem razstavljena v sožitju z instalacijo bronastih kipov The New Ones, Will Free Us kenijske umetnice Wangechi Mutu. Stvaritvi prinašata močno in ganljivo sporočilo za prihodnost, so še zapisali v umetnostnem muzeju.

Zgodovinski trenutek za muzej in mesto
Newyorški guverner Andrew Cuomo je pred dobrim tednom dni sporočil, da bodo po skoraj polletnem zaprtju newyorški muzeji, galerije in druge kulturne ustanove s 24. avgustom lahko znova odprli vrata za obiskovalce. Kot je zapisal na Twitterju, bodo ob obisku kulturnih ustanov obvezne obrazne maske, vstopnice bodo časovno razporejene, zasedenost pa bo lahko največ 25-odstotna.

"Po skoraj šestih mesecih bo vnovično odprtje Meta zgodovinski trenutek za muzej in mesto," je v izjavi dejal predsednik Meta Daniel Weiss. "V zadnjih mesecih negotovosti, osamljenosti in žalosti smo hrepeneli po dnevu, ko bomo spet lahko varno pozdravili vsakogar v Metu, kjer lahko vsi najdejo udobje, navdih in občutek skupnosti," je še sporočil Weiss.