Arne Hodalič je želel zajeti zgodbo o podvodnem lovu na zaklade, ki se skrivajo v reki Ljubljanici. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Arne Hodalič je želel zajeti zgodbo o podvodnem lovu na zaklade, ki se skrivajo v reki Ljubljanici. Foto: Mestni muzej Ljubljana
Arne Hodalič
Reportažo s fotografijami Ljubljanice enega najuspešnejših in tudi v tujini cenjenih fotografov je revija National Geographic uvrstila v januarsko izdajo 2007. Foto: MMC RTV SLO

Tam so slovesno odprli nove prostore Slovenskega muzeja in arhiva, ob tej priložnosti pa predstavili tudi razstavo Hodaličevih fotografij z naslovom Darovi reke (A River's Gifts).
Fotografije prikazujejo arheološke izkopavanje reke Ljubljanice, ki pod svojo gladino skriva številne predmete iz bronaste in železne dobe ter rimskega obdobja in poznega srednjega veka. Iz obdobja med 11. in 14. stoletjem se je tako našlo kar 60 mečev.

Novo slovensko kulturno središče v ZDA zre naprej
Po besedah slovenskega generalnega konzula v Clevelandu Zvoneta Žigona se je s tem začelo resno in redno delovanje novega slovenskega kulturnega središča v ZDA. Muzej trenutno obsega prostor za razstave, sprejemni center oziroma predprostor, prostor za sprejemanje ter fizično obdelavo in urejanje arhivskega in muzejskega gradiva, urediti pa je treba še prostor za ustrezno hranjenje gradiva.

Žigon meni, da je bil glede na to, da je Cleveland največje slovensko središče v ZDA, že skrajni čas za takšno ustanovo, ki pomaga ohranjati vsaj del izjemno bogatega in dragocenega kulturnega izročila slovenskega izseljenstva v ZDA. Svoj prostor je v muzeju dobilo tudi Slovensko genealoško društvo, ki hrani obsežno gradivo iz vseh delov ZDA ter izvaja projekte zapisovanja življenjskih zgodb v pisni, zvočni in vizualni obliki.

Žigonu je te dni potekel štiriletni mandat vodenja slovenskega generalnega konzulata v Clevelandu. V času mandata mu je poleg Slovenskaga muzeja in arhiva med drugim uspelo sprožiti poseben program slovenskih študij na državni univerzi Clevelanda in na kolidžu Lakeland.