Zadnje dni je med zbiralci strahovito poraslo povpraševanje po Hörlovih figurah. Foto: EPA
Zadnje dni je med zbiralci strahovito poraslo povpraševanje po Hörlovih figurah. Foto: EPA
Ottmar Hörl
Ottmar Hörl je svoje palčke, s katerimi smeši nacističnega nadčloveka, ustvaril za sejem umetnosti v Gentu. Foto: EPA

Z 'zastrupljenimi' palčki, kot jim pravi umetnik, želi posvariti pred manipuliranjem z množicami ob uporabi fašističnih idej. Palčki iz umetne snovi z zlato polihromacijo so že pred postavitvijo v središču starega mestnega jedra dvignili precej prahu. Profesorja, čigar palčki so se že prej pojavili v galerijah, ena jih je ponudila celo na prodaj, so posamezniki želeli dati na sodišče, a je pristojno tožilstvo ovadbo zavrnilo. V obrazložitvi je zapisalo, da umetnina jasno kaže na nasprotovanje sovražni ideologiji.

V Nemčiji je namreč kazniva uporaba spomenikov organizacij, ki delujejo protiustavno, h katerim sodi tudi Hitlerjev pozdrav z dvignjeno roko. Ne pa je mogoče preganjati, ko uporaba teh spomenikov poteka javno in nedvoumno želi izkazati nasprotovanje nacistični ideologiji, se glasi pravno tolmačenje.

Ottmar Hörl razume svoje palčke kot smešenje nacističnega "nadčloveka", izdelal pa jih je za predstavitev na sejmu umetnosti v Gentu. "Nacisti sebe vidijo kot visokorasle herojske plavolasce. Takih značilnosti pa vendar nima noben palček," je pojasnil.
V Gentu je spomladi postavil 700 primerkov palčkov v nacistični pozi, zatem pa so jih razstavili še v Bolzanu v Italiji.

Spodaj si oglejte Hörlove palčke in nekaj njegovih starejših del.