Piksiju pomeni kitara pribežališče in izrazno sredstvo lastne biti in občutenja tega sveta. Foto: RTV SLO
Piksiju pomeni kitara pribežališče in izrazno sredstvo lastne biti in občutenja tega sveta. Foto: RTV SLO
Distorzija
Mladega igralca Žana Perka bo v sredo mogoče videti tako v filmu Distorzija kot kratkem filmu Tolažnik. Foto: RTV SLO
Hodnik
Po uspešni gledališki predstavi Hodnik dramatika Matjaža Zupančiča je Marko Naberšnik priredil scenarij za film in ga tudi režiral. V filmu igrajo isti igralci kot v predstavi. Foto: MMC RTV SLO
Danes dol, jutri gor
Nadaljevanka Danes dol, jutri gor postavlja ogledalo našim najbolj trapastim strahovom, slepim željam, divjemu pohlepu, poželenju in nerazumljivi vzvišenosti. Foto: MMC RTV SLO
Vinko Möderndorfer
Vinko Möderndorfer je v film prenesel Partljičevo gledališko igro Kandidatka in šofer, ki bo na ogled 30. decembra. Foto: MMC RTV SLO

Prva premiera se je zgodila 11. novembra na prvem programu TV Slovenija na sporedu mladinski film Mihe Hočevarja Distorzija. Gre za zgodbo, ki jo je v istoimenskem romanu zapisal Dušan Dim o fantu Piksiju, ki je naveličan dolgočasnega vsakdanjika in se odloči ustanoviti punkovsko skupino. A to še zdaleč ni tako lahko, kot se zdi, že tako naporno situacijo pa ne otežujejo le nerazumevajoči starši in učitelji, ampak tudi škodoželjni vrstniki.

Film Distorzija in glavnega igralca Žana Perka smo vam podrobneje že predstavili, zato namenimo nekaj besed še filmu, ki je sledil Distorziji. Gre za kratki film Uroša Zavodnika Tolažnik o mladi učiteljici slovenščine, ki se vsak dan znova prebuja iz nočne more v moro vsakdana. Njena čustva so enaka tistim iz pesmi Frederica Garcie Lorce, ki govorijo o smrti. Zdi se ujeta v brezizhodno nasilje, soočenje s Tolažnikom v njej pa prebudi spoznanje.

V filmu nastopajo Pia Zemljič, Janko Mandič, Pavle Ravnohrib, Uroš Zavodnik, Ajet Kervić, Ditka Čepin, Nejc Škofic, junak Distorzije Žan Perko, Anita Barišič in drugi.

Pesem upora
Slaba dva tedna pozneje, natančneje 24. novembra, bo ob 21.00 na TVS 1 zadonela Pesem upora. Ali je ta še živa, je zanimalo režiserja in scenarista Andraža Pöschla. Dokumentarni film je nastal v letu, ko ljubljanski Partizanski pevski zbor, naslednik Invalidskega partizanskega pevskega zbora, slavi 65 let delovanja. Sovpada pa tudi s 100-letnico rojstva dirigenta Radovana Gobca.

Pesmi upora lahko danes slišimo na koncertih, veselicah in v športnih dvoranah. "Zdi se, da jih ljudje ne želijo pozabiti. Da jih pojejo takrat, ko jim je težko. Udarniške rime in ritmi ohranjajo upanje in prenašajo sporočila o pomenu za mnoge temeljne človeške vrednote, ki, kot se večkrat zdi, nezadržno izginjajo v bledenju socialnega okolja."

"Veliki brat te opazuje!"
25. novembra si bo ob 21.50 na TVS 2 mogoče ogledati nekonvencionalni celovečerni film Hodnik režiserja filmske uspešnice Petelinji zajtrk Marka Naberšnika. Gre za dramo sodobnega slovenskega dramatika Matjaža Zupančiča, ki simulira priljubljen televizijski resničnostni šov Veliki brat. A v tej zamisli se tekmovalcem ponudi navidezno zatočišče, hodnik ob televizijskem studiu. V hodnik se tekmovalci, pognani v neizprosen boj za naklonjenost gledalcev in s tem za obstanek v igri, lahko zatečejo, da bi se vsaj za hip osvobodili nadzora kamer. Zaradi nujnosti dviga gledanosti postaja igra vse bolj kruta … V filmu igrajo Saša Mihelčič, Petra Rojnik, Ana Ruter, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Gorazd Logar in Janez Škof.

Danes dol, jutri gor
Preden stopimo v veseli december, bo 27. novembra ob 19.55 na prvem programu zaživela nova televizijska nadaljevanka Danes dol, jutri gor. V tej smo priča trčenju treh kulturnih okolij - slovenskega, balkanskega in germanskega, v tem srečanju pa se rodi prepovedana ljubezen med hčerjo uglednih Slovencev in po njihovem mnenju sinom manj uglednih srbsko-slovenskih staršev. Tukaj je še nezaslišana strast Avstrijca do srbske natakarice. "To je zgodba o preizkušnji moškega tovarištva, ki ga hočeta skaliti ženska nečimrnost in pohlep … In zimzelena melodija o tem, kdo in na kakšen način v družini nosi hlače. Je maškarada prikrivanja revščine v navidezno bogastvo in slačenje nesramnega razsipništva v pravo pomanjkanje."

V seriji se bodo s strahovi družbe spopadali Desa Muck, Janez Starina, Višnja Fičor, Franko Korošec, Alenka Kozolc Gregurič, Aleksandar Rajaković Sale, Ana Mitič, Jure Ivanušič, Saša Klančnik in Damir Leventić.

Ljubimkanje v sobi 408
Film Soba 408, letošnji dobitnik nagrade kritikov in publicistov za najboljši film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, bo na ogled 2. decembra ob 20.05 na TVS 1. Gre za zgodbo o samskem Emilu in poročeni Veri, ki se redno srečujeta v hotelski sobi 408. Emil nekega dne začuti, da želi nekaj več, Vera pa ne ve, kaj narediti. V filmu nastopajo Matej Puc, Maja Gal Štromar, Primož Ekart, Iva Babič, Andrej Murenc in Renato Jenček.

Slikarstvo Darka Slavca
Od kruha do zvezd je naslov dokumentarnemu portretu slikarja Darka Slavca avtorja Iztoka Premrova, ki bo na sporedu 13. decembra na TVS 1. Film, ki je posvečen mednarodnemu letu astronomije, izhaja iz umetnikovih mladostnih vizij in hrepenenj, ki jih je uresničil s trdim slikarskim delom, razvojem in končno nadgradil s pedagoškim delom. "V slikarstvu poskušam odkrivati samega sebe, odkrivati fenomene sveta, ki me obdaja, skušam spajati obe skrajnosti, notranjo in zunanjo, spajati na rafiniran in hkrati skrajno ljubeč način," pravi umetnik. Film je pripoved o slikarju, ki vse življenje slika eno in edino sliko in to z ljubeznijo ter občudovanjem sveta.

Kandidatka Ditka v volilnem boju
Za vesel in nasmejan vstop v novo leto bo 30. decembra ob 20.05 poskrbela komedija Kandidatka in šofer Vinka Möderndorferja. Scenarij filma temelji na Partljičevi igri, zgodba pa poteka v majhnem slovenskem kraju med predvolilnim bojem za sedež v parlamentu. V tej 'bitki' se znajde Ditka, ki jo stranka vključi na kandidatno listo le zato, da zadosti zahtevi po 'ženski kvoti'. Kandidatka, ki po prepričanju moških nima nobenih možnosti za zmago, deluje mimo vseh pravil politične igre in nastopa brez dlake na jeziku ter si prav nič ne prizadeva ugajati volivcem.

V filmu vas bodo nasmejali igralci Aljaž Jovanovič, Barbara Cerar, Borut Veselko, Štefka Drolc, Mojca Funkl, Ljerka Belak, Gaber Trseglav, Ivo Ban, Evgen Car, Renato Jenček, Aleš Valič in drugi.