15 let delovanja DLF-ja Krško so zaznamovali z dvema razstavama. Foto: Goran Rovan
15 let delovanja DLF-ja Krško so zaznamovali z dvema razstavama. Foto: Goran Rovan
Foto: Ivan Krahulec
Ivan Krahulec - Krško v letu 1957

15 let delovanja so člani Društva ljubiteljev fotografije Krško počastili z dvema dogodkoma. Najprej so v klubu Zvezda v Krškem pripravili razstavo fotografij nekaterih članov društva. Izbor za razstavo je opravil Vinko Šebrek, razstavljali pa so: Branko Benčin, Sabina Košir, Jože Lesjak, Jožica Mikek Veber, Boris Moškon, Hrvoje Teo Oršanič, Goran Rovan in Anica Valentinc. Pod okriljem "Blaževih dnevov", ki jih prirejajo zadnja leta, pa so pripravili tudi razstavo "Ivan Krahulec in Krško".

Ob jubileju je svoje misli na prehojeno pot strnila tudi ena izmed pobudnic društva in njena prva predsednica Bernardka Zorko. Ob tem je poudarila pomen dveh fotografov, ki sta pomembno prispevala k uveljavitvi fotografije in fotografske umetnosti v krški občini. Takole je zapisala: "Blaž Mirt, katerega fotografsko ustvarjanje je iz ljubiteljskih vod zelo kmalu prešlo v profesionalne, a se je zaradi prerane smrti vse prehitro zaključilo, je bil eden od pobudnikov in motivatorjev za ustanovitev študijskega krožka Umetnost fotografije pri Ljudski univerzi Krško v začetku leta 1997. Bil pa je tudi tisti, ki nas je povezoval z različnimi fotografskimi učitelji, prvenstveno tudi s priznanim krškim fotografskim mojstrom Ivanom Krahulcem, ki nas je za doseganje zanimivih učinkov na fotografiji navduševal z različnimi izvirnimi in priročnimi tehnološkimi pristopi. Oba skupaj sta spremljala naše prve skupne korake, ki so se 14. oktobra pred 15 leti povezali v Društvu ljubiteljev fotografije Krško."

Po njenem pričevanju so bila prva leta društva polna energije in ustvarjalnega naboja. Ker takrat v Posavju ni bilo fotokluba, je društvo postopoma postalo regijsko in združevalo že okoli 50 članov. Številna izobraževanja in razstave po različnih galerijah po Posavju so njihove ambicije dvignile na državni nivo in tako so začeli sodelovati na državnih natečajih Fotografske zveze Slovenije, številne izmed teh razstav pa so organizirali tudi v Krškem.

Zorkova te ambicije opiše z besedami: "Od časov, ko smo na srečanjih svoje fotografije "obrezovali" s ciljem dosegati zlati rez, do danes, se je tudi v našem društvu marsikaj spremenilo. Stare fotoaparate "na film" so zamenjali vse bolj dostopni digitalni, s pomočjo različnih razpisov smo prišli do nekaj najbolj potrebne opreme, končno imamo v Mestnem muzeju Krško tudi svoje prostore. Že v 15 letih se je marsikaj spremenilo, kaj šele v 55, kakor je razvidno s fotografij mojstra Krahulca, ki so Krškemu dragocena zapuščina. Kot dragocena zapuščina pa je tudi njegovo fotografsko znanje, ki ga je nesebično delil s člani DLF."

Ivan Krahulec in Krško
Ob jubileju so člani DLF-ja v Dvorani v parku pripravili razstavo z naslovom Ivan Krahulec in Krško. Gre za zdaj že pokojnega fotografa, ki je v Krškem deloval vrsto let, vse od leta 1956, ko se je preselil v to mesto. Takrat se je predstavil z novo ponudbo fotografskih storitev visoke kakovosti. Odprl je fotografski atelje in v njem ustvarjal prave čudeže. Vnesel je nov stil opravljanja fotografskih storitev. In ljudje so ga sprejeli z odprtimi rokami.

Ob razstavi je izšel tudi spremni katalog, v katerem je Slavko Šribar o avtorju zapisal: "Poleg fotografiranja v ateljeju se je lotil tudi umetniške in dokumentarne fotografije. Prebivalcem Krškega in širše okolice je na njemu lasten način predstavil mesto, zanimivosti in bogastvo skoraj pozabljene dediščine. Znal je poiskati motive, ki so na poseben način spregovorili o svoji pomembnosti. Videlo se je, da ne hodi okoli z zaprtimi očmi. S svojim pronicljivim pogledom je skozi objektiv tudi pozabljenim ali zavrženim objektom ponovno vdahnil dušo življenja. S tem je namigoval, kako je treba odkrivati tudi davno resnico o svojem kraju.

Ni pa samo nemo beležil vse kar se mu je ponujalo pred objektivom. Že takoj po prihodu je znal biti strokovno pa tudi hudomušno zgovoren. O marsikateri fotografiji se je razgovoril kakor predavatelj, ki poučuje in izobražuje poslušalce. Zlasti novincem s skromnimi željami je rad pomagal. Nikoli pa ni šel v razlagah do konca. Vedno si je pustil kakšno misel, kakšen posladek za na konec, predno se je hudomušno nasmejal in se poslovil.

Potem, ko je nagrmadil polno lepih posnetkov, se je posvetil strokovni in reklamni fotografiji. Neprecenljiv je njegov opus s premljanja gradnje Nuklearne elektrarne v Krškem. V tem je prekosil samega sebe. Ovekovečil je proces gradnje na tako visoki ravni, da ga to gradivo upravičeno uvršča med umetnike svojega poklica."

Razstava v parku bo na ogled do 31. januarja 2013.

Za MMC Goran Rovan