Šmarski dvorec, širše poznan kot Jelšingrad, bo konec meseca vnovič naprodaj, po tem ko ga je občina Šmarje pri Jelšah neuspešno skušala prodati že lani. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah
Šmarski dvorec, širše poznan kot Jelšingrad, bo konec meseca vnovič naprodaj, po tem ko ga je občina Šmarje pri Jelšah neuspešno skušala prodati že lani. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Šmarski dvorec, širše znan kot Jelšingrad, bo torej konec meseca vnovič na prodaj, potem ko ga je občina Šmarje pri Jelšah neuspešno skušala prodati že lani. Lastniki gradu, vrednega 390 tisoč evrov, so sicer zasebniki, a vsi živijo v tujini, po zagotovilih njihovega odvetnika Aleša Sočana pa želijo grad nemudoma prodati. Enako želi z grajskimi zemljišči storiti šmarska občina, ki ima sicer tudi predkupno pravico za grad, a po besedah župana Stanka Šketa interesa za nakup nima. "Nimamo niti sredstev niti namena za nakup. Mi bomo naredili vse, da ob uspešni prodaji kupcu pomagamo uresničiti njegov program," poudarja Šket.

Zato bo občina grad, skupaj s pripadajočim zemljiščem, prodajala na javni dražbi, ob uspešni prodaji pa bi v občinskem proračunu ostala kupnina za 21 hektarjev zemljišč, z izklicno vrednostjo 2,1 milijona evrov. "Če bi nam to uspelo prodati in najti investitorja, bi sredstva vložili v izboljšanje infrastrukture za boljši dostop do gradu, zgradili bi ekobazen v neposredni bližini gradu, ob tem pa bi s tem denarjem pokrili še kar nekaj drugih naložb," imajo v Šmarju pri Jelšah po besedah župana že izdelano vizijo nadaljnjega razvoja tega dela kraja.

Ob tem imajo pa tudi jasno stališče glede nadaljnje uporabe grajskih zemljišč. "Grad in pripadajoče zemljišče ponuja odlične možnosti za vzpostavitev golfskega turizma, saj so ta zemljišča namenjena za golf in po mojih informacijah trenutni edina v Sloveniji, kjer se lahko začne golfišče graditi praktično takoj," še navaja Šket, ki si ob tem želi, da bi vnovična oživitev Jelšingarada pomenila tudi nadaljnji turistični razvoj občine.

Sicer pa kaj veliko drugih možnosti uporabe grajskih zemljišč v prihodnosti ni. Skladno z veljavnim prostorskim načrtom šmarske občine so to namreč zemljišča, ki so namenjena izključno ureditvi golfišča, če pa se to ne bo zgodilo pa se lahko uporabijo le še v kmetijske namene.

Danijel Poslek, Radio Slovenija