Sodišče je zdaj pravnomočno razsodilo, da je objekt imel potrebna dovoljenja, rušenje je bilo nezakonito,  zato je Dedič upravičen do 42.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo
Sodišče je zdaj pravnomočno razsodilo, da je objekt imel potrebna dovoljenja, rušenje je bilo nezakonito, zato je Dedič upravičen do 42.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo

Občina Dediču po pravnomočnosti sodbe v zakonskem roku ni plačala odškodnine, ker se je pritožila in terja revizijo postopka, zato je sprožil izvršbo.

Teden dni stara napoved koprskega župana Borisa Popoviča, v kateri je izrazil prepričanje, da "na koncu ne bomo plačali nič," se torej očitno ne bo uresničila, sporno rušitev pa bodo na koncu plačali občani.

Dedič: Županu se domine sesuvajo
Dediča veseli, da se je v njegovem primeru pokazala pravna država. "To, kar je naredila občina, je bil šolski primer nezakonitega ravnanja. Sodišče je županu jasno sporočilo, da ne more o vsem samovoljno odločati, in to mimo zakonov. Upam, da je to začetek konca njegovega avtokratskega vodenja, saj se mu počasi sesuvajo domine," je povedal za TV Slovenija.

Rušenje pravnomočno nezakonito
Mestni inšpektorji so osmico na koprskem pomolu porušili poleti 2008, potem, ko je mestna občina Koper nenadoma odstopila od pogodbe, sklenjene z ribiško zadrugo, ki je Dedičevo osmico oskrbovala z ribami. Dediču je občina dala mesec dni časa, da odstrani objekt, češ da zanj nima potrebnega dovoljenja. Po pritožbi je upravno sodišče razveljavilo vse odločbe občinskih inšpekcij o rušenju in odločbo inšpektorata koprske občine zavrglo. A še preden je odločba prišla v Koper, je bila ribja osmica že ruševina, saj so inšpektorji preslišali Dedičeve prošnje, naj z rušenjem počakajo nekaj ur.

Hoče še 800.000 za poslovno škodo
Sodišče je zdaj pravnomočno razsodilo, da je objekt imel potrebna dovoljenja, rušenje je bilo nezakonito, zato je Dedič upravičen do 42.000 evrov odškodnine. Ni pa mu priznalo 800.000 evrov odškodnine, ki jo je od občine terjal zaradi poslovne škode. Sodno bitko zato tudi on nadaljuje z zahtevo za revizijo postopka v tem delu.