Prizor iz enega izmed romskih naselij, fotografija je nastala pred desetletjem. Foto: BoBo/Bor Slana
Prizor iz enega izmed romskih naselij, fotografija je nastala pred desetletjem. Foto: BoBo/Bor Slana

Župan Občine Ribnica Samo Pogorelc se bo s predstavniki treh romskih naselij sešel predvidoma prihodnjo sredo. Vztraja pa, da morajo tudi sami kaj storiti za izboljšanje razmer, in pravi, da kdor želi uveljavljati pravice, mora izpolnjevati tudi dolžnosti.

Župan ne namerava privoliti v to, "da bomo šli v kakršno koli urejanje, ne da se ne bi zgodilo nič na strani romske skupnosti".

Romi bodo morali namreč po njegovih besedah sprejeti pravila, ki veljajo za vse občanke in občane, "torej delo, izobraževanje in spoštovanje vseh zakonskih obveznosti".

V želji po izboljšanju bivanjskih razmer se občina z Elektrom Ljubljana dogovarja o namestitvi električne napeljave s števci v romskem naselju Lepovče, vendar obstaja bojazen, da računov ne bodo plačevali. "Če bo mogoč dogovor prek centra za socialno delo, da bo to mogoče prek trajnikov, potem se bo šlo v ta projekt, če ne, pa pač ostane tako, kot je," je napovedal Pogorelc.

Glede napeljave vodovoda v naselji Otavice in Goriča vas, ki sta nezakonito zgrajeni na kmetijskih zemljiščih, je župan Pogorelc jasen: "Na tistem območju je mogoč zgolj zalogovnik za vodo, kar je za higienske potrebe čisto ustrezno."

Romi ponujeno pomoč zavračajo. Župan ob tem upa, da jim bo na sestanku predvidoma prihodnjo sredo uspelo vsaj za silo zbližati stališča.