Kapacitete bodo ustrezno izkoristili v sodelovanju z Mariborom. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Kapacitete bodo ustrezno izkoristili v sodelovanju z Mariborom. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Deponija Gajke
Z izdajo soglasja izpolnjeni pogoji za obratovanje deponije, prav tako pa se zdaj lahko začne postopek za njeno nadgradnjo. Foto: Danijel Poslek


Na ptujskem odlagališču odpadkov Gajke vse od začetka letošnjega leta večina dejavnosti stoji, saj zaradi spremenjene zakonodaje odlaganje večine odpadkov ni mogoče. Da bi odlagališče vnovič zaživelo, je potrebna nadgradnja, zanjo pa do zdaj pretiranega interesa ni bilo, tudi zaradi argumenta premajhnih količin odpadkov, ki bi v prihodnosti končali na Gajkah.
A ptujsko (občinsko) podjetje Javne službe je z mariborsko Snago zdaj podpisalo pismo o nameri sodelovanja na področju obdelave in odlaganja komunalnih odpadkov. "Zato, da bi lahko dosegli polno mero ustrezne obdelave, bi opravljali vsak svoj segment obdelave in nato izmenjali masne tokove. Tako bi izboljšali rentabilnost investicij in vzajemno dosegli stroškovno učinkovitost izvajanja dejavnosti. V Mariboru je predvidena izgradnja sortirnice, kjer bi v prvi fazi obdelovali mešane komunalne odpadke, nato pa jih prepeljali na območje CERO Gajke, tu pa jih dodatno obdelali do te mere, da bi jih bilo mogoče na Ptuju odložiti," podrobnosti sodelovanja pojasnjuje direktor Javnih služb Alen Hodnik.
Gajke bo treba nadgraditi
A pogoj za takšno sodelovanje je nadgradnja odlagališča Gajke, s podpisom pisma o nameri pa po Hodnikovih besedah odpade pomemben argument proti takšni investiciji. "S podpisom tega pisma o nameri smo naredili največ, kar kot izvajalci lahko. Dogovorili smo se, da je možno te odpadke, ki nastanejo na mariborskem območju in v spodnjem Podravju, združiti in bi potem bili obe investiciji toliko bolj učinkoviti," še dodaja Hodnik, ki pa se zaveda, da je prihodnost ptujskega odlagališča zdaj povsem v rokah ptujske mestne občine.
"Nakazano je, da masni tok odpadkov iz mariborskega območja lahko konča na Gajkah, zdaj pa je na potezi politika, da sprejme dokončno odločitev - nadgradnja centra za ravnanje z odpadki da ali ne," še pove Hodnik. Nekaj ovir za nadgradnjo centra za ravnanje z odpadki je tako odpravljenih, a zdaj bo v smiselnost investicije treba prepričati še okoliške prebivalce. Ti so že ob vzpostavitvi centra pred leti znali zelo dobro iztržiti svoje nasprotovanje, v zameno za soglasje so jim izpolnili številne želje. Kako drago bo mestna občina plačala morebitno vnovično soglasje za nadgradnjo, pa bodo pokazali naslednji meseci.