Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občina Bled je po tem, ko je ministrstvo za infrastrukturo prejšnji teden objavilo pojasnila glede gradnje obvoznice in ob tem poudarilo možnosti za večjo dejavnost občine pri pridobivanju potrebnih zemljišč, danes pripravila novinarsko konferenco, na katero je povabila tudi ministrico Alenko Bratušek in lastnike zemljišč.

Blejski župan Anton Mežan je zagotovil, da dela vse, kar je v njegovi moči, da bi bila obvoznica čim prej zgrajena. "Sam sem naredil mnogo," je poudaril in pojasnil, da je bil na številnih sestankih s pristojnimi na državi, pa tudi z lastniki zemljišč.

Ponudil je, da občina pri reševanju nesoglasij in sklenitvi dogovorov pomaga tudi finančno, in presodil, da morda v tem primeru obstaja neki razkorak med normalnimi zahtevami in možnostmi države. "Tu smo, da naredimo neki most čez to, če je le zakonsko mogoče," je dejal Mežan.

Težava je v treh parcelah, ki so v lasti dveh družin, s katerimi direkciji za infrastrukturo ne uspe skleniti dogovora. Ministrica je pojasnila, da so dogovore sklenili z lastniki vseh preostalih 189 parcel. Odkupiti pa je treba le še za približno 400 kvadratnih metrov zemljišč in pridobiti nekatere služnosti za čas gradnje.

Prometni kaos na Bledu: občina in država s prstom kažeta druga na drugo

Lastniki želijo "normalno plačilo"

Kot je poudarila, pri tem na ministrstvu ne morejo mimo zakonov in so vezani na opravljene cenitve. "Odstopanja od tega žal niso mogoča. Ne moremo privoliti v nekaj, kar ni v skladu z zakonom," je poudarila. Predstavnik lastnikov zemljišč, odvetnik Marjan Feguš, in eden izmed solastnikov zemljišč, Mitja Golja, pa sta glede tega zagotovila, da ne zahtevajo ničesar, kar bi bilo mimo zakonov.

Golja je povedal, da v njegovi družini želijo le normalno plačilo za zemljišče, dogovor, kako bo med gradnjo in kako bo z opravljanjem dejavnosti, kako bodo izvedeni protihrupni ukrepi in kdaj bodo sanirane poškodbe na stavbah. "Govorimo o manj kot 100.000 evrih," je dejal in pojasnil, da so pred dvema letoma v znak dobre volje privolili v izdano gradbeno dovoljenje za prvo fazo obvoznice. Med gradnjo so doživeli mesece neznosnega hrupa in vibracij, ki so povzročile tudi škodo na hiši.

"Ko se obrnemo na sogovornike na drugi strani in jim skušamo pojasnili našo stisko, naletimo na gluha ušesa. Pravijo, da ne morejo narediti ničesar in naj sprožimo sodne postopke," je povedal Golja, ki se boji, kako bo šele v drugi fazi. Gradbišče je bilo namreč v prvi fazi od njihove hiše oddaljeno od 30 do 50 metrov, v drugi fazi pa bo le pet metrov. "Res nimamo nobenih nerazumnih zahtev, želimo samo pošteno plačilo za zemljišče in dogovor, kako bomo lahko v času gradnje živeli," je poudaril.

Odvetnik Feguš je dodal, da sta obe družini vezani na posel v turizmu in sta v veliki stiski. "Zagotavljamo, da ti dve družini nista nobeni zaviralki projekta in razvoja, kar se jima očita, ampak pričakujeta le, da se jima po kriteriju pravičnosti odmeri tisto, kar jima pripada," je dejal.

Golja dodaja, da so utrujeni od pogovorov, stresa in groženj, ki jih prejemajo. "Res vas prosim, dogovorimo se, ker se nam življenje podira," je pozval ministrico, ki pa je pozvala k razumu, da čim prej pridejo do dogovora, ki mora biti v skladu z zakoni: "Prosim, razumite, da smo s tem omejeni. Če župan meni, da lahko ponudi kaj, česar mi ne moremo, pa absolutno dobrodošlo, če to pripomore k začetku gradnje druge faze."

Če ne bo šlo drugače, bodo morali na direkciji počakati, da se končajo postopki razlastitve. Medtem je že jasno, da se konec tega leta, po zaključku gradnje krožišča na Betinu, ki je prva faza obvoznice, gradnja obvoznice ne bo takoj nadaljevala. Ko bodo zagotovljena vsa zemljišča, bodo lahko oddali vlogo za gradbeno dovoljenje. Lotevajo pa se tudi novelacije projekta, ki je vezana na dogovorjene omilitvene ukrepe v dobrobit prebivalcev na območju obvoznice.

Načrti obvoznice že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja

Sorodna novica Ministrstvo za infrastrukturo o blejski obvoznici: Zatika se pri pridobivanju zemljišč

Medtem ko obvoznice, za katero načrti segajo že v letu 1969, še vedno ni, so številni prebivalci Bleda in Bohinja, ki vsakodnevno tudi po več ur preživijo v zastojih na regionalni cesti, že izgubili upanje ter se izseljujejo drugam, sta pojasnila župana obeh občin.

"Veliko ljudi je že obupalo nad obvoznico. Jaz nisem. Vidim, da se stvari premikajo, in mislim, da imamo možnost, da nekaj naredimo," je poudaril bohinjski župan. "Najslabše je obtoževanje, kdo je kriv. Treba je strniti vrste in zadeve izpeljati," je dejal. Blejski župan upa, da bodo k temu pripomogli stalni koordinacijski sestanki, za katere so se dogovorili.

Kot je zagotovila ministrica, je blejska obvoznica prioriteta tudi za državo. Tako je tudi sama podala apel, da strnejo vrste in skušajo stvari čim prej premakniti z mrtve točke, na kateri so že pet let, saj je bil predlog za razlastitev vložen že leta 2019, a je nato zaradi dogovarjanja z lastniki postopek zastal.