V vodarno Močila, ki poleg industrijske cone s pitno vodo še vedno oskrbuje tudi ti dve naselji, so takoj napotili Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter policijo. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
V vodarno Močila, ki poleg industrijske cone s pitno vodo še vedno oskrbuje tudi ti dve naselji, so takoj napotili Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter policijo. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Na sejo občinskega sveta so bili povabljeni predstavniki vseh treh podjetij, ki so bila udeležena v nedavnem dogodku, to je lastnika vodarne podjetje Alpacem, podjetja Kolektor Sistech, ki je vodarno pred dvema letoma prenovilo, in njihovega podizvajalca podjetja Ekoling, ki je odpravljal garancijsko napako.

Po doslej znanih podatkih je do onesnaženja prišlo pri odpravljanju garancijske napake puščanja rezervoarja permeata. Dobavitelj rezervoarja je napako začel odpravljati 24. julija. Najprej je delal na zunanji strani, 26. julija pa tudi na notranji strani. Tega dne so uporabniki pitne vode tudi zaznali vonj po topilih in pozneje so ugotovili, da so za onesnaženje krivi hlapi, ki so po sicer prazni povezovalni cevi prišli v vodo v glavnih rezervoarjih vodarne.

Občina o vzdrževalnih delih ni bila obveščena

Na vprašanje, zakaj občina ni bila obveščena o posegih na vodarni, je predsednik uprave Alpacema Tomaž Vuk odgovoril, da ni obstajal protokol obveščanja o posegih in da je šlo za garancijsko popravilo v sklopu prenove vodarne, pri kateri prav tako niso poročali o vsakem koraku. Po besedah župana Kanala ob Soči Mihe Stegla sicer občinski režijski obrat ni dobival poročil o delovanju vodarne.

V vodarni Močila je voda še vedno onesnažena s stirenom, zato bi jo morali prečrpati iz glavnih rezervoarjev, vendar v tem trenutku čakajo na odgovor ministrstva za naravne vire in prostor, kako naj se tega lotijo in kam lahko vodo sploh dajo, je pojasnil Stegel.

V naselju Gorenje Polje je zdaj dovoljena uporaba vode za prehranjevanje s prekuhavanjem, v Močilah pa še vedno samo za sanitarno uporabo. Že od 26. julija popoldne je brez vode celotna industrijska cona, v kateri je poleg cementarne Alpacem in podjetja Swisspearl še nekaj manjših obrtnikov. V cementarni so vodo za pitje in umivanje zagotovili sami, je povedal direktor proizvodnje Sven Božič.

Jernej Horvat iz podjetja Kolektor Sistech je povedal, da so s podizvajalci Ekoling redni sodelavci in da doslej še nikoli niso naleteli na podobno situacijo. Po njegovih besedah so v podjetju pred začetkom izvajanja del dobili tudi popis materiala, kjer so bile navedene snovi, ki se lahko uporabljajo v tovrstnih primerih, snov, ki je onesnažila vodo, pa ne spada mednje.

Za čimprejšnjo opustitev vodooskrbe prizadetih naselij iz vodarne Močila

Občinski svet je na izredni seji sicer soglasno sprejel štiri sklepe, da bodo vodo za naselji Močila in Gorenje Polje zagotavljali iz Mrzleka, vodooskrbo za industrijsko cono pa bodo popolnoma ločili od tiste za prebivalce. Poleg tega so pooblastili župana Miha Stegla, da uredi razmerja na vodarni tako, da bo pitna voda zagotovljena tudi v industrijski coni. Občinska uprava pa naj popravi strategijo vodooskrbe v občini Kanal ob Soči tako, da bo vodooskrba s pitno vodo za industrijsko cono popolnoma ločena od vodooskrbe za naselja in prebivalce.

Pomisleki med svetniki opozicije, ki so zahtevali nujno sejo, ostajajo. Anton Leskovar Bolterstein, SD, je opozoril, da so strategijo že sprejeli, a so krajani še vedno pili vodo iz Močil.
Mateja Sattler z Liste za zdravje in kakovost bivanja pa je o tragediji še drugega kemičnega onesnaženja vode v štirih letih dejala, da je "nedopustno in skrajno nenavadno, da upravlja industrija oskrbo s pitno vodo oziroma da jo sploh ima možnost upravljati."

Župan je povedal, da pripravljajo vse potrebno, da interventno (začasno) povežejo naselji z vodo iz Mrzleka in popolnoma ločijo od vodarne Močila, dotlej pa bodo vodo zanje neposredno v vodohrane dostavljali z gasilskimi cisternami. Interventna povezava bi bila lahko narejena v nekaj tednih, trenutno poteka dogovor z lastniki zemljišč.

Močila in Gorenje Polje s priključkom na Mrzlek