Manuel Vesel, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije. Foto: Bogdan Miklič
Manuel Vesel, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije. Foto: Bogdan Miklič
Romska svetnica Dušica Balažek, ki ugotavlja, da Romi uporabljajo pirotehniko v vseh novomeških naseljih, pa poziva odrasle in mladino k pazljivemu in racionalnemu ravnanju s pirotehničnimi izdelki. Foto: Bogdan Miklič

Običajno v romskih naseljih na obrobju Novega mesta pirotehnični izdelki izstopajo. Manuel Vesel, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije, pravi, da naj se omenjeni izdelki uporabljajo tam, kjer to ni moteče za ljudi in živali, in zunaj strnjenih naselij. "Še posebej opozarjamo, da se ne uporabljajo v prirejenih predmetih, povezani skupaj za sprožitev večjega učinka poka, kajti takšna uporaba je nevarna," poudarja Vesel.

Po njegovih besedah so v enakem obdobju lani imeli več prijav zaradi poka kot tudi nekaj primerov, ki so se končali z lažjimi telesnimi poškodbami."Vsakršna prodaja, posest in uporaba petard, torej pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. Globa za takšen prekršek je minimalno 400 evrov," opominja Vesel.

Romska svetnica Dušica Balažek, ki ugotavlja, da Romi uporabljajo pirotehniko v vseh novomeških naseljih, pa poziva odrasle in mladino k pazljivemu in racionalnemu ravnanju s pirotehničnimi izdelki. "Z njimi ne smejo rokovati majhni otroci, saj so se v preteklosti tudi med Romi že pripetile hude nesreče," opozarja Balažkova ter dodaja, da želi vsem lepo, varno praznovanje, brez uporabe nevarnih pirotehničnih sredstev in strelnega orožja, kajti "najlepši so čudoviti ognjemeti, ki jih upravljajo odrasle osebe".