Na izolski občini so presenečeni nad ogorčenim odzivom ribičev. Foto: BoBo
Na izolski občini so presenečeni nad ogorčenim odzivom ribičev. Foto: BoBo

Največ kritik leti na amortizacijo, za katero pa na izolski komunali pravijo, da je v ceni priveza upoštevana v le v manjšem delu. Upor jih preseneča, sploh zato, pravijo, ker so ribiče povabili k sodelovanju v postopku priprave novega cenika. V Izoli je okoli 20 ribičev, ki pa imajo različen status. Profesionalnih je šest ali sedem, drugi pa se z lovljenjem rib ukvarjajo ob redni službi ali pa hkrati s turistično dejavnostjo. Od tega je odvisna tudi višina priveznine.

Ribiški pomol, ki so ga v Izoli uredili s pomočjo evropskega denarja, je vir nenehnih sporov, v zadnjem času predvsem zaradi visokih cen privezov. Ribič Sandi Radolović: "Za mojo barko sem, preden je občina oz. komunala obnovila ta pomol, z evropskimi sredstvi iz ribiškega sklada plačeval 1.700 evrov, zdaj sem dobil račun v znesku 3.900 in nekaj, skoraj 4.000 evrov."

Podobno pravijo tudi drugi ribiči. Najbolj jih moti amortizacija: "Komunala ne more plačati amortizacije na denar, ki ga je dobila zastonj."

Po pomoč k odvetniku
Ribiči so se odločili, da računov ne bodo plačali. Nekateri že čutijo posledice, pravi Radolovič. "Recimo neki ribič je povedal, da mu niso hoteli napolniti ključka za omarico, kjer sta elektrika in voda," je pojasnil.

Ker jih občina in komunala ne uslišita, so se odločili, da poiščejo pomoč odvetnika. "Radi dosegli, da plačamo pravično ceno," pravijo.

Na poziv k določanju cene ni bilo nikogar, pravijo na komunali
Direktor izolske Komunale, Denis Bele, je presenečen nad ogorčenjem, saj so v postopku priprave cenika povabili tudi ribiče: "Želeli smo zelo jasno in odprto predstaviti, kaj je struktura cene in kakšna je lastna cena priveza v akvatoriju, tako da bi kakršen koli dvom o nepošteni ali neracionalni višini ovrgli."

Lani težav ni bilo, res pa je, da so bili računi le za pol leta. Nihče tudi ni prišel na pogovor. "Tako rekoč nimam nobenega uradnega dokumenta ali zavrnitve računov, tako da sem o zadevi bolj ali manj seznanjen iz medijev," je pojasnil Bele.

V sosednjih občinah je priveznina podobna kot v Izoli, zagotavlja direktor, s to razliko, da jo v Piranu subvencionira občina. Enaka možnost obstaja tudi v Izoli, vendar je ribiči doslej niso izkoristili.