Projekt gradnje napreduje. Foto: MMC RTV SLO
Projekt gradnje napreduje. Foto: MMC RTV SLO

Gradnja naj bi trajala tri leta, začela pa bi se lahko konec prihodnjega leta. Odsek hitre ceste od Jagodja do Lucije, vključno s priključno cesto Piran, je dolg okrog 7 kilometrov. Začel se bo pri bencinskih servisih v Jagodju s priključkom na obstoječo štiripasovnico, je pojasnil vodja projekta Ivan Jereb. "Sledi priključek Jagodje z dvema krožiščema in pokritim vkopom. Na trasi HC potem poteka preko strunjanske doline po viaduktu dolžine 450 m in za njim preide v okop pri Kosterlagu in nato v dvocevni predor dolžine 1080 metrov," je še dodal.

Takoj za predorom, v dolini potoka Fazan, se bo cestišču priključila cesta za Piran, ki se skozi enocevni predor Valeta, dolg 800 metrov, in nato čez viadukt s krožnim križiščem priključi na obstoječo cesto pri opornih zidovih na Valeti.

Ta odsek bo dolg okrog 1500 metrov. Hitra cesta se bo po predoru spustila proti Luciji, na obstoječo glavno cesto pa se bo priključila pri Seči. "Treba bi bilo razmišljati, seveda, v smeri, da se v nadaljevanju poveže do mejnega prehoda," je še dejal Jereb. Gradnja hitre ceste bo zaradi hribovitega terena zahtevna, geološko pa bo primerljiva s predhodnimi odseki.

In kako daleč je projekt? Trenutno se izvajajo odkupi objektov in zemljišč. Za zdaj so pridobili 11 stanovanjskih objektov, za enega imajo pogodbo v podpisovanju. Tako so do zdaj odkupili 35 odstotkov potrebne površine, preostanek pa naj bi pridobili še letos, nato pa sledi pridobivanje gradbenega dovoljenja.

Jasna Preskar, Radio Koper