Najmanj osem milijonov evrov dolga naj bi vodstvo podjetja Kemiplas poplačalo s prodajo premoženja. Foto: BoBo
Najmanj osem milijonov evrov dolga naj bi vodstvo podjetja Kemiplas poplačalo s prodajo premoženja. Foto: BoBo

Prisilna poravnava pa ne poteka tako, kot bi morala. Vodstvu podjetja je uspelo prepričati sodišče, da bo v treh letih stoodstotno poplačalo upnike. Ti so prijavili za dvanajst milijonov evrov terjatev, prisilni upravitelj jih je priznal osem. Kemiplas že več let ne deluje. Kako nameravajo torej poplačati dolgove? Upravitelj Blaž Štrumpfl pojasnjuje: "Če bo postopek potrjen, z dezinvesticijami. Oprema se je prodala, je na poti v Rusijo h kupcu. V postopku pa je predvidena še prodaja določenega drugega premoženja."

Ali bo prisilna poravnava sploh uspešna, je odvisno tudi od upniškega odbora, ki pa po nekaj mesecih še nima ne predsednika ne stalnih članov. Med njimi, pravi Štrumpf, vlada nezaupanje: "Lahko bi tudi rekel, da so sprti, zato se niti niso uspeli dogovoriti, kdo bo predsednik upniškega odbora. S tem upniškim odborom so kar zapleti, da tako rečem."

Za nekaterimi upniki naj bi stal kar lastnik sam. Podjetje z Britanskih Deviških otokov, ki naj bi bilo povezano z Enverjem Moralićem, naj bi imelo večmilijonsko terjatev do Kemiplasa. Prav to moti druge upnike. "Očitajo se neke povezave z lastniki, ampak prav konkretizirane še niso. Bomo videli, kaj se bo iz vsega skupaj razpletlo," je še dejal upravitelj prisilne poravnave.

Sodišče je pred meseci najprej uvedlo stečaj podjetja, zato so bili na zavod poslani vsi zaposleni. Nato so uvedli prisilno poravnavo, delavci pa so vseeno ostali na zavodu. Kemiplas že nekaj let ne obratuje več.