Kemiplas je trenutno v prisilni poravnavi. Foto: BoBo
Kemiplas je trenutno v prisilni poravnavi. Foto: BoBo

Območje nekdanje tovarne kemikalij Kemiplas in zemljišča v okolici bodo kmalu postala bolj zanimiva za morebitne kupce, kot so zdaj. Mestna občina Koper bo predvidoma v četrtek spremenila njihovo namembnost. S tem bo uresničila del sporazuma, ki sta ga župan Boris Popovič in lastnik Kemiplasa Enver Moralić podpisala pred koprskimi volitvami leta 2011.

Sprememba prihaja deset let po pobudi
Kemiplas si je še v času, ko je obratoval, prizadeval spremeniti predpisane pogoje za gradnjo na območju Bivja. Zemljišča je želel prodati, a interesentov ni bilo, ker bi tam lahko opravljali le trgovsko in industrijsko dejavnost. Po desetih letih od pobude bo občina Koper zdaj sprejela nov podrobni načrt za ureditev trgovsko-poslovne cone Bivje. Novi objekti bi bili lahko namenjeni trgovski, gostinski, poslovni ali drugi storitveni dejavnosti. Lastnik ali najemnik bi zdajšnje hale lahko porušil ali nadzidal do višine 15 metrov.

To je dobro izhodišče za Kemiplas, ki je uradno še v prisilni poravnavi. Upravitelj Blaž Štumpfl ne izključuje možnosti, da bo prisilna poravnava ustavljena, saj naj bi bilo podjetje spet plačilno sposobno, o čemer bo moralo prepričati sodišče po koncu sodnih počitnic.

Kemiplas po novem vodi nekdanji računovodja v tem podjetju, Milan Zupančič. Poplačilo upnikov je odvisno tudi od uspešne prodaje več hektarjev velikega območja na območju Bivja. Do zdaj je Kemiplas prodal del tovarne v Rusijo in delež v ukrajinskem podjetju.

Tjaša Škamperle, Radio Koper