Konservatorsko-restavratorske delavnice so letos potekale na petih lokacijah. Foto: Goran Rovan
Konservatorsko-restavratorske delavnice so letos potekale na petih lokacijah. Foto: Goran Rovan
Zapuščino kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička so preselili. Foto: Goran Rovan
Konservatorko-restavratorske delavnice

Letos konservatorsko-restavratorske delavnice, ki jih pripravljata Grad Brestanica in Mestni muzej Krško, niso potekale zgolj na brestaniškem gradu in v krškem mestnem muzeju, ampak tudi v Mencingerjevi hiši, Štovičkovem ateljeju in v eni izmed treh brestaniških cerkva – cerkvi sv. Petra in Pavla. Vodili so jih: Jože Drešar, Marija Režek Kambič, Maja Ivanišin in Alenka Černelič Krošelj, potekale pa so v več sklopih.

Med drugim so pregledali grad Rajhenburg in poskrbeli za nekaj popravkov, spoznali urni mehanizem in njegovo delovanje ter konservatorske posege na njem, se seznanili z izdelavo konservatorskega načrta in z metodologijami priprave na modelu cerkve sv. Petra in Pavla v Brestanici. Poleg tega so dopolnili in predstavili senzorični vrt na gradu Rajhenburg, ki je del projekta Ustvarimo zeliščni vrt Posavja ter poskrbeli za čiščenje in strokoven prenos dediščine akademskega kiparja Vladimirja Štovička v ustrezen depo.

Tudi letos so delavnice, v katerih udeleženci spoznavajo, kako strokovno ravnati z našo dediščino, posvečene mednarodnemu dnevu muzejev, ki poteka pod naslovom Muzejske zbirke povezujejo.

Za MMC Goran Rovan

Konservatorko-restavratorske delavnice