Pet najboljših iz Posavja z letošnjega natečaja Plakat miru. Foto: arhiv Lions klub Krško
Pet najboljših iz Posavja z letošnjega natečaja Plakat miru. Foto: arhiv Lions klub Krško
Učenci iz OŠ Podbočje so si za nagrado ogledali razstavo Da Vinci. Foto: Goran Rovan

tudi vodila.

Vsako leto Lions klubi z vsega sveta organizirajo likovni natečaj »Plakat miru«, na katerem lahko mladi med 11. In 13. letom starosti v različnih tehnikah upodabljajo svoja razmišljanja. Letos so ustvarjali na temo »Predstavljaj si mir«. V Sloveniji, ki ga zastopa 129. distrikt, je sodelovalo okoli 30 klubov Lions, ki so k ustvarjanju privabili skoraj sto osnovnih šol, kar pomeni več kot tisoč otrok. Med njimi so bile tudi posavske osnovne šole, med katerimi je bila letos najboljša Osnovna šola iz Podbočja. Zato so v Lions klubu Krško te učence in njihove mentorje za nagrado popeljali na ljubljansko Gospodarsko razstavišče, kjer so si lahko ogledali razstavo Da Vinci - genij. Gre seveda za gostujočo razstavo, na kateri je bil predstavljen vsestranski ustvarjalec in izumitelj na različnih področjih: likovnem, kiparskem, literarnem, naravoslovnem, tehničnem in na vojaškem področju.

Najboljša dela likovnega natečaja Lionsov za Plakat miru iz Posavja so predstavili na razstavi v preddverju hotela Terme Čatež. Ob odprtju razstave so 15 avtorjem razstavljenih del podelili priznanja, pet najboljših mladih umetnikov pa so nagradili še s praktičnimi nagradami. Ob tem je mladim spregovorila Darja Mirt, ki je kar 14 let vzorno skrbela za ta projekt. Mirtova je na to zelo ponosna, in to upravičeno, o čemer zgovorno pričajo tudi številke: »V Lions klubu Krško sodelujemo v akciji že od leta 1998. Na začetku je sodelovalo le od pet do osem šol, zadnja leta pa kar od osem do petnajst šol. In če to prevedemo v poprečne številke: 14 let krat 8 osnovnih šol na leto in okoli 200 otrok je to kar 22.400 otrok – res lepa številka za Posavje. Še bolj pomembno pri vsem tem pa je, da se naši otroci preko te akcije prvič srečajo z lionizmom, pogosto tudi z dobrodelnostjo ali pa razmišljajo o miru, ki jim je pri nas dan sam po sebi, a marsikje temu ni tako.« Letos se je Darja Mirt, ki je bila pobudnica tega projekta in vrsto let tudi vodja na nacionalni ravni, odločila, da se zaradi pomanjkanja časa in vse večjih delovnih obveznosti umakne in vodenje projekta prepusti Meti Habinc, ravnateljici OŠ dr. Mihajla Rostoharja.

Povabilu Lions kluba Krško, ki ga zdaj vodi Božidar Resnik, so se letos odzvali na desetih osnovnih šolah. Poslana likovna dela je ocenjevala Martina Koritnik, akademska slikarka in dolgoletna pedagoginja na OŠ Podbočje. Avtorjem razstavljenih del je priznanja podelila Nuška Kukovičič, ki v tej Lionsovi akciji sodeluje že od vsega začetka. Priznanja so prejeli: Tina Bogovič, Maja Ocvirk, Urška Sagernik (OŠ Artiče), Lara Zupanc, Gloria Županc (OŠ Adama Bohoriča Brestanica), Tjaša Selko, Tea Jeličić, Nicolete Nour (OŠ Brežice), Lea Pšeničnik (OŠ Globoko), Alen Šober (OŠ Leskovec pri Krškem), Samir Ćosić, Beqir Veselaj (OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško), Nikolina Kožar, Ana Stipič in Daniela Stojanovska (OŠ Podbočje). Med njimi so izbrali še pet najboljših - Laro Zupanc, Teo Jeličić, Samirja Ćosića, Nikolino Kožar in Ano Stipič, ki so poleg priznanj prejeli tudi praktične nagrade.

Za MMC Goran Rovan