Letošnji Prešernovi nagrajenci iz krške občine. Foto: Goran Rovan
Letošnji Prešernovi nagrajenci iz krške občine. Foto: Goran Rovan
Slavnostni govornik na osrednji občinski proslavi v Krškem je bil Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Foto: Goran Rovan
Zlato Prešernovo plaketo je letos prejela Margareta Marjetič, dolgoletna predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica. Foto: Goran Rovan

Letošnjo proslavo ob kulturnem prazniku so povezovali znameniti Krčani, vse od Valvasorja, Bohoriča, Dalmatina, Mencingerja do Josipine Hočevar in Valvasorjevih hčera. Večer pa je glasbeno obogatil Orkester slovenske policije. Slavnostni govornik Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je v svojem nagovoru poudaril, da je občina Krško prepoznavna v slovenskem kulturnem prostoru, ima uspehe in vizijo, saj je kultura tu doživela izjemen razvoj. Ob tem je še dodal: "Želim, da bodo občani z enakim žarom, trudom in predanostjo nadaljevali tradicijo svojih predhodnikov in jo bodo enako dobro nadaljevali na odru in zunaj njega." Tudi župan občine Krško Miran Stanko je spregovoril o pomenu ljubiteljske kulture in bogatega ustvarjanja vseh ustvarjalcev v krški občini in čestital nagrajencem.

Priznanja nagrajencem sta poleg krškega župana podeljevali še Mirjana Marinčič, predsednica Zveze kulturnih društev občine Krško, in Sonja Levičar, vodja območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Skupaj so podelili kar 19 Prešernovih plaket in priznanj. Zlato plaketo je za svoje življenjsko delo prejela Margareta Marjetič, dolgoletna predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica. Zlata Prešernova plaketa je tudi pripoznanje, da je z uresničevanjem svojih duhovnih aspiracij osmislila ne le svoje življenje, temveč življenje skupnosti, ki ji je nesebično in predano posvetila svoj čas, so med drugim zapisali v obsežni obrazložitvi.

Priznanje za dosežek leta je prejel član DKD-ja Svoboda Senovo Rok Sanda, scenarist in režiser krstne izvedbe igre Gastarbeiter. Srebrni Prešernovi plaketi sta šli v roke Irene Kozole, članice DKD-ja Svoboda Senovo, in Blaža Sotoška, člana KD-ja Anton Aškerc Koprivnica. Bronaste plakete pa so prejeli: Jožica Mikek Veber iz Društva ljubiteljev fotografije Krško, Andreja Bračun in Irena Kožuh iz KD-ja Svoboda Brestanica, Štefan Petrišič, Nina Petrovič in Simon Šoln iz DKD-ja Svoboda Senovo, Janez Jože Olovec, Matija Gorenc in Manca Marinčič iz KD-ja Leskovec pri Krškem ter Janko Bogolin, Rado Pribožič in Sandi Lekše iz KD-ja Anton Aškerc Koprivnica. Priznanja z zahvalo za omogočanje pogojev za delovanje ljubiteljske kulture so prejeli trije člani KD-ja Anton Aškerc Koprivnica Boštjan Gunčar, Jože Jankovič in Franci Tomažin.

Za MMC Goran Rovan