Lijak je že prestopil bregove. Foto: Mojca Dumančič
Lijak je že prestopil bregove. Foto: Mojca Dumančič
Poplave na območju Nove Gorice
Padavine se bodo še stopnjevale, gladine rek pa se še ne bodo kmalu umirile. Foto: Mojca Dumančič
Poplave na območju Nove Gorice
Benko miri, da nevarnosti za plazove za zdaj še ni. Foto: Mojca Dumančič

Gojače 36 je hiša, kamor ob vsakem večjem nalivu kličejo gasilce na pomoč. Od lanskega novembra so gasilci prostovoljnega gasilskega društva iz Sela in ajdovski poklicni gasilci intervenirali že vsaj osemkrat. Pod garažo se je namreč pojavil podzemni tok, očitno je bližnji potok spremenil tek ene izmed svojih vodnih žil in nevarno spodjeda pomožna objekta ob hiši ter samo stanovanjsko hišo.

Dejan Pišot iz prostovoljnega gasilskega društva Selo je zaskrbljen: "Voda dobesedno prihrumi izpod Čavna pod hišo. Postavili smo črpalke in že vse od zgodnjih popoldanskih ur črpamo podtalno vodo ven. Zvečer smo prosili ajdovske poklicne gasilce za dodatno pomoč - pripeljali so nam še potopno črpalko."
Na ajdovski občini so povedali, da primer te hiše rešujejo že dalj časa. Prav te dni so gradbinci tudi kopali jarek, v katerega bodo preusmerili podzemno vodo. Dela je prehitel ta dež. Upajo, da bo ob naslednjem nalivu hiša v Gojačah že varna.

Voda čez rob Lijaka …
Obilne padavine sicer največ težav povzročajo na kmetijskih površinah. Na Goriškem se je pozno popoldne razlil hudournik Lijak in poplavil bližnja polja na Ajševici. Na drugih njivah imajo težave predvsem zato, ker deževnica ne odteka. Enostavno je je preveč in se ne more zliti v odtočne jarke.
Večje reke - Vipava, Hubelj, Lokavšček - so še v svojih strugah, vendar so začele proti večeru nevarno naraščati. Igor Benko, poveljnik štaba civilne zaščite Ajdovščina, je pred nočjo zaskrbljen: "Čez dan je padlo 40 litrov dežja na kvadratni meter. Na srečo ja na Trnovski planoti zjutraj in dopoldne snežilo - padlo je do 20 centimetrov snega in se zato do popoldneva nismo bali hujše vodne ujme. Proti večeru pa je na planoti zapihal jugo, ozračje se je otoplilo na šest stopinj nad ničlo in sneg se bo ponoči začel topiti. Poleg tega napovedujejo še sto litrov dodatnih padavin in proti jutru lahko pričakujemo razlivanje rek v Vipavski dolini."

Protipoplavne vreče pripravljene
Na ajdovskem štabu civilne zaščite so še pred večerom pripravili dodatnih 500 protipoplavnih vreč oziroma deset kubičnih metrov peska. Tam, kjer so hiše najbolj na udaru, imajo lastniki sicer še vedno dovolj vreč - spravili so jih po zadnji vodni ujmi. Če bodo potrebovali dodatne - pa lahko pokličejo na številko 112. Igor Benko je še povedal: "Vse naše enote so v pripravljenosti. Sprožili smo nekakšen 'tihi alarm', tako da smo pripravljeni na najhujše."

Zemlja drsi, plazovi za zdaj manjšega obsega
Zaradi dodobra namočene zemlje so se začeli prožiti tudi zemeljski plazovi. V Budanjah brežina nevarno drsi proti potoku in grozi, da bo vodo zajezila - ter tako povzročila razlitje. Tudi v Slejkotih je prišlo do zemeljskega udora. "Za zdaj za hiše ni nevarnosti," miri Benko. Je pa vsa gradbena mehanizacija že ob potokih in takoj zjutraj bo koncesionar - družba Hidrotehnik - začel sanacijo teh manjših plazov.
Veliki plazovi drsijo na bokih
Kaj te obilne padavine pomenijo za velike plazove, kot sta na Ajdovskem Slano blato in Stogovce? Strokovnjaki pravijo, da se posledice močnega dežja tam poznajo šele tretji, četrti dan - ko se plazina dodobra namoči. Igor Benko, ki je pozno popoldne pregledal obe plazišči, miri: "Res za zdaj ni opaziti večjih premikov. Manjše drsenje je le na 'bokih', ampak to je za takšne razmere običajno."