Predstavitev projekta. Foto: RRA LUR
Predstavitev projekta. Foto: RRA LUR

V ljubljanski mestni hiši je 21 županov občin Ljubljanske urbane regije podpisalo sporazum za vzpostavitev javnega sistema izposoje električnih koles v Ljubljanski urbani regiji.

Sistem bo kompatibilen s tistim v prestolnici in bo omogočil hitrejšo in udobnejšo vožnjo ter predvsem kolesarjenje na daljše razdalje, tudi na delo, kar je z vidika mobilnosti na regionalni ravni ključnega pomena, so zapisali v sporočilu za javnost Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Cilj: razbremeniti glavne vpadnice

Sporazum je pomemben korak k cilju, da bo v štirih letih v regiji vzpostavljena celovita regijska mreža s sistemom javne izposoje e-koles, ki bo omogočala enostavno izposojo, vračilo in polnjenje e-koles. Delovala bo z enovitim informacijskim sistemom in enostavnim sistemom plačevanja, tudi s kartico Urbana, ter bo integrirana z drugimi oblikami prevoza, kot so javni potniški promet in P + R postajališča, zagotavljajo na agenciji.

Cilj projekta je med drugim spodbuditi prebivalce k večji uporabi e-koles na vsakodnevnih poteh, kar bi lahko vplivalo na zmanjšanje prometnih zastojev v smeri proti Ljubljani. Eden izmed povodov za razpis je bil namreč tudi vse večji pritisk dnevnih migracij prebivalcev primestnih občin proti Ljubljani, ki ima trenutno 35 postajališč e-koles s 125 kolesi.

Združiti 21 občin ni mačji kašelj

Direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar je poudarila, da je združiti 21 občin in vzpostaviti široko sodelovanje na področju e-mobilnosti velik uspeh. "S tem smo naredili ključen korak naprej pri razvoju trajnostne mobilnosti v naši regiji. Z današnjim sporazumom omogočamo širitev sistema izposoje e-koles na regionalni ravni, ki bo dostopen prebivalcem, da bodo lahko svoje poti opravljali na aktiven način," so zapisali njene besede. Dodala je, da si bodo tudi na druge načine prizadevali za zmanjševanje količine motornega prometa.

Z dozdajšnjimi izkušnjami na področju medobčinske povezave z e-kolesi je zadovoljen tudi župan občine Medvode Nejc Smole, saj od aprila v Medvodah delujejo štiri postaje in deset e-koles, ki so združljiva z ljubljanskim sistemom. Prepričan je, da bo to eden izmed glavnih mejnikov pri prehodu na trajnostno mobilnost.

Sistem bo postavljal Nomago

Pogodbena vrednost projekta znaša 5,4 milijona evrov brez DDV-ja, na razpisu pa je bilo uspešno podjetje Nomago. Glavni izvršni direktor Nomaga Miha Tavčar pa je dejal, da s podpisom sporazuma vsem občinam, ki se bodo za implementacijo sistema odločile v prihodnjih štirih letih, zagotavljajo iste pogoje in cene nakupa postajališč, terminalov in e-koles.

Ob tem je poudaril, da so posamezniki v prvih devetih mesecih z Nomago Bikes kolesi prekolesarili milijon kilometrov, skoraj dvakrat več kot v celotnem letu 2022, skupno pa so bila samo njihova kolesa v uporabi že več kot 4,5 milijona minut, so še zapisali v sporočilu.