Foto: BoBo
Foto: BoBo

Družba Borzen je v Uradnem listu RS objavila poziv za uveljavljanje subvencij za nakup električnih in tovornih koles. Poziv je namenjen sofinanciranju nakupa električnih koles, ki so na podlagi tehničnih ali drugih lastnosti namenjena opravljanju daljših poti oz. dnevnih poti na delo, izhaja iz razpisa.

Do subvencije je upravičena vsaka polnoletna fizična oseba, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, dodeljeno davčno številko Finančne uprave RS ter je nakup e-kolesa opravila v času polnoletnosti. Kot fizična oseba se ne štejejo samostojni podjetniki posamezniki, so navedli.

Vsak upravičenec lahko v času veljavnosti izvajanja poziva odda le eno vlogo za pridobitev subvencije za nakup le enega novega e-kolesa. Za rabljena in testna kolesa subvencije ni mogoče uveljavljati.

Subvencija za nakup mestnih in zložljivih e-koles znaša 25 odstotkov maloprodajne cene z vključenim DDV-jem, ki pa ne sme biti višja od 2500 evrov. Subvencija za nakup tovornega kolesa medtem znaša 30 odstotkov maloprodajne cene z vključenim DDV-jem oz. največ 1000 evrov.

Vloge za subvencijo bo mogoče oddati prek spletne aplikacije Centra za podpore od ponedeljka od 8. ure do izteka poziva. Ta bo odprt do porabe sredstev.

Upravičenec mora v vlogi med drugim priložiti več dokazil o posesti e-kolesa, izjavo prodajalca in izjavo upravičenca, ki sta objavljeni ob javnem pozivu.

Subvencijo bodo upravičenci prejeli na bančni račun v 60 dneh od dokončnosti odločbe.
Skupna višina sredstev za sofinanciranje nakupa električnih koles znaša do štiri milijone evrov, polovica teh sredstev je namenjena za letošnje leto.

Tovorno kolo. Foto: BoBo
Tovorno kolo. Foto: BoBo