Skupaj bodo posekali 308 kubičnih metrov drevja. Foto: SOJ RTV SLO
Skupaj bodo posekali 308 kubičnih metrov drevja. Foto: SOJ RTV SLO

Za posek na območju Griča so označili 30 dreves iglavcev in 45 dreves listavcev, kar je skupaj 122 kubičnih metrov drevja, na območju Šujice pa 66 dreves iglavcev in 81 dreves listavcev oz. skupaj 308 kubičnih metrov drevja, so pred kratkim sporočili iz družbe.

Kot so pojasnili, gre za pomladitveno sečnjo, saj v sestojih prevladuje debelo in starejše drevje. Mlado drevje oziroma pomladek pri tleh že raste, s sečnjo pa mu bodo zagotovili ustrezen prostor in svetlobo za rast in razvoj. Kopičenje odmrlega, bolnega in mehansko šibkega drevja povečuje tudi nevarnost za obiskovalce, posebej ob naravnih ujmah.

"Aktivno gospodarjenje z gozdom, ki med drugim vključuje ukrepe za pomlajevanje in obnavljanje gozdnih sestojev, pa je pomembno tudi za zagotavljanje trajnostnega gospodarjenja in spodbujanja vseh funkcij gozdov," so poudarili.

Izvajanje sečnje bodo prilagajali vremenskim razmeram, zaradi visokih temperatur pa bodo delavci delali od 6. ure do največ 14. ure. Kot so še dodali v družbi, zaprtje območja, na katerem bodo potekala dela, ni predvideno, pozivajo pa vse obiskovalce, da dosledno upoštevajo vsa opozorila na terenu, in jih prosijo za razumevanje.