Promet bo preusmerjen mesec dni. Foto: BoBo
Promet bo preusmerjen mesec dni. Foto: BoBo

V sklopu sanacije bodo na t. i. Starem mostu popravili dilatacije in robnike ob njih, ob tem pa bodo dvignili tudi prehod za pešce iz smeri Trga revolucije. Okoli 50.000 evrov vredna dela bo v sklopu rednega vzdrževanja opravilo javno podjetje Nigrad.

Zaradi omenjenih del in posledične zapore bo promet z mostu s prometno signalizacijo preusmerjen čez Titov most, bodo pa Stari most lahko nemoteno prečkali pešci in kolesarji, saj bodo dela potekala le na vozišču.

Spremenjen bo tudi potek mestnega avtobusnega prometa

Kot so ob tem še sporočili z mestne občine, bo spremenjen tudi potek mestnega avtobusnega prometa, saj bodo trase linij številka 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 13, 16, 17, 18, 20 in 21, ki sicer prečkajo Glavni most, začasno speljane po obvozu Titov most–Pobreška cesta–Trg revolucije in obratno v smeri središča mesta.

Zaradi obvoza bosta izpadli avtobusni postajališči Glavni trg Židovska in Glavni trg Vetrinjska, potnikom pa bo za vstop oziroma izstop na voljo bližnje postajališče TPC City.

Na mestni občini udeležence v prometu, ki na poti do ciljev uporabljajo Glavni most, v času zapore prosijo za razumevanje in strpnost, ob tem pa pojasnjujejo, da je namen sanacijskih del zagotoviti predvsem varno in udobno prečkanje mostu za vse njegove uporabnike.

Zapora mostu bo zaradi tedna mobilnosti podaljšana do 22. septembra

Ker se bodo na Glavnem mostu in Glavnem trgu v septembru zvrstili različni dogodki, med drugim tudi Red Bull Flughtag, Balet pod zvezdami in Evropski teden mobilnosti, bo po izvedenih sanacijskih delih zapora mostu za motorna vozila podaljšana do konca Evropskega tedna mobilnosti, 22. septembra. Promet bo tako po sanaciji dovoljen samo za mestne avtobuse, urgentna in enosledna vozila in taksije ter seveda kolesarje in pešce.

Pri tem bo na pobudo Mariborske kolesarske mreže kolesarski promet na mostu urejen na novo. Kolesarji bodo namreč vozili po samostojnem kolesarskem pasu na vozišču mostu skupaj z avtobusi mestnega prometa, medtem ko bo celotna površina pločnika namenjena izključno pešcem. Takšno ureditev so na občini že preskusili med lanskim Evropskim tednom mobilnosti in se je izkazala kot smiselna. Prehod za pešce bodo dvignili tudi na pobudo sveta invalidov in bo pomembno vplival na zmanjšanje hitrosti avtobusov in povečane varnosti kolesarjev.

Glavni most že več kot stoletje povezuje desni breg Maribora s središčem mesta, saj se s Trga revolucije naveže neposredno na Glavni trg. Zaradi svoje edinstvene lokacije ponuja panoramski pogled na Lent in nabrežje Drave, pa tudi širšo veduto mesta, vključno s Piramido in Pohorjem. Tudi zato je zelo zaželena lokacija za izvedbo dogodkov, ki si jih kot mesto želimo v prihodnje še več.