V štirih krajevnih skupnostih, kjer je v zadnjih letih postopoma potekala gradnja kanalizacije, krajani opozarjajo, da bodo morali nekateri za priključek v kanalizacijsko omrežje plačati, drugi pa ne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
V štirih krajevnih skupnostih, kjer je v zadnjih letih postopoma potekala gradnja kanalizacije, krajani opozarjajo, da bodo morali nekateri za priključek v kanalizacijsko omrežje plačati, drugi pa ne. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ko je ljudi dosegla informacija o dodatnem strošku za priklop na kanalizacijo, je bil marsikdo presenečen in tudi jezen. Zagotovila so bila namreč drugačna. "Bilo je rečeno, da ne bo nobenega stroška priklopa," je za Radio Slovenija dejal krajan Branko Robič. To je razvidno tudi iz zapisnika sestanka, v katerem je to celo posebej označeno z okrepljeno pisavo. Prve izdane odločbe, ki so prišle nenapovedano, pa so prinesle izredno visoke zneske. "Okoli 3000 evrov za hišo velikosti 10 x 8 metrov," je pojasnil Robič.

Enako poudarja tudi predsednik krajevne skupnosti Limbuš Andrej Šauperl. "Pri naših pokojninah si lahko predstavljate, kaj to pomeni, če imaš nenačrtovan strošek 200, 250 evrov na mesec," je dejal. To naj bi zdaj znižali za 50 odstotkov, saj je občina privolila v obračun po starem, pred veljavnostjo aprila sprejetega odloka. Po mnenju krajana Robiča pa težava ni v tem, da je treba plačati, ampak to, da so bili zavedeni.

Zaradi fazne gradnje kanalizacije bodo ponekod nastale razlike

Kot pravi predsednik krajevne skupnosti Kamnica Simon Hauptman, pa je pri tem še en absurd, ki postavlja krajane v neenakopraven položaj – gradnja kanalizacije je potekala fazno, plačati pa bo treba samo za priključke, narejene v zadnjih dveh letih. Občina lahko namreč zaračuna prispevke za največ dve leti nazaj. "V praksi to pomeni, da eden od sosedov plača komunalni prispevek, drugi pa pač ne," je opozoril.

Takšno stanje je v štirih krajevnih skupnostih – poleg Kamnice in Peker še v Malečniku in Limbušu. Nezaračunavanje komunalnega prispevka naj bi se vleklo že desetletja, izpad zadnjih dveh let pa pomeni približno milijon evrov.

"Nismo se še sešli, tega še nismo obravnavali," je na vprašanje, kdo nosi odgovornost, odgovoril mariborski podžupan Samo Peter Medved. O tem, da bodo morali plačati komunalni prispevek za nov priklop na kanalizacijo, pa naj tudi tisti, ki se bodo priklopili zdaj oziroma v prihodnjih mesecih, prav tako ne bi bili obveščeni.