Mariborske javne vrtce obiskuje 4000 otrok. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Mariborske javne vrtce obiskuje 4000 otrok. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Glavni razlog za podražitev so stroški plač, ki v programu predstavljajo od 75 do 80 odstotkov cene. Potem so še višji stroški materiala in storitev ter stroški živil za otroke.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Cene se bodo tako dvignile za od dva do 20 evrov. Največ staršev mariborskih malčkov je uvrščenih med četrtim in šestim dohodkovnim razredom, kar mesečno pomeni od 6 do 10 evrov dražji vrtec.

Še vedno pa ni znano, kako se bo občina odločila glede subvencij za znižano plačilo vrtca. Vodstvo namreč želi subvencije zmanjšati in denar nameniti za popravilo vrtcev in šol.

Občina sicer pa zdaj ne spreminja subvencij staršem. Spomnimo, lani poleti so želeli v mestu cene zvišati za slabih 40 odstotkov. A so nato prav s subvencijami dvig znižali na 18 odstotkov.

Župan Saša Arsenovič pa je že pred časom napovedal, da želi subvencijo postopoma odpraviti: "Obljubil sem, da bo ta celotni znesek – 1.950.000 evrov – lahko tudi v dveh korakih, namenjen za nujna dela v vrtcih in osnovnih šolah."

Do subvencije, ki znaša od 21 do 33 odstotkov polne cene, je upravičenih približno 3000 staršev. Tudi zato vprašanje mestni politiki še tehtajo. "Pozivam mestne svetnike, da prenehamo biti politično 'všečni' in da manjšina ne izsiljuje večine," je dejal mariborski župan.

Mariborske javne vrtce sicer obiskuje 4000 otrok, za tri odstotke izmed njih pa starši vrtca ne plačujejo.

V Mariboru so na pragu nove podražitve vrtcev