Janez Janša in Franc Kangler na slavnostni akademiji ob 34. obletnici ustanovitve stranke SDS februarja 2023. Foto: BoBo
Janez Janša in Franc Kangler na slavnostni akademiji ob 34. obletnici ustanovitve stranke SDS februarja 2023. Foto: BoBo

Odbor je prevzel po združitvi svoje stranke NLS s stranko SDS. S tem je NLS prenehal obstajati, njegovi člani pa so postali člani SDS-a.

Na vrhu mestnega odbora SDS-a je zamenjal Dejana Kaloha, ki je kot kandidat za mariborskega župana na lanskih volitvah prejel le 4,2 odstotka glasov. "Zmeraj sem bil konstruktiven, in tako bo tudi v prihodnje – tako glede znotraj strankarske politike kot glede mestnega sveta. Moja politika bo javna in transparentna," je Kangler po poročanju časopisa Večer povedal po izvolitvi.

Sporazum o pridružitvi NLS-ja k SDS-u sta Kangler in predsednik SDS-a Janez Janša podpisala 18. februarja. Po Janševih besedah se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici. Tu je bila Kanglerjeva stranka na lokalnih volitvah uspešnejša kot SDS in je imela več predstavnikov v mariborskem mestnem svetu.

Po združitvi s Kanglerjevim NLS-jem je SDS postal najmočnejša svetniška skupina v mariborskem mestnem svetu, poleg liste župana Saše Arsenoviča. Obe listi imata tako 12 glasov, tretja najmočnejša skupina Gibanje Svoboda jih ima 11.

Janša je po poročanju Večera na torkovi seji mestnega odbora SDS-a izrazil pričakovanje, da se bo SDS pogovarjal z Arsenovičem. Možnosti pogovorov Arsenovič v nedavnem intervjuju za Večer prav tako ni izključil.

Kaj bo s proračunom občine?

Predstavniki SDS-a so bili sicer med tistimi, ki so prejšnji teden glasovali za umik druge obravnave predlogov proračunov občine za letos in prihodnje leto s seje mestnega sveta. Tako so znova zamaknili sprejetje tega za delovanje občine pomembnega dokumenta.

Z občine so sporočili, da bo nova proračunska seja mestnega sveta 20. aprila. Na sestanku vodij svetniških skupin prejšnji teden je župan predstavil problematiko podfinanciranosti občine, ki je bila razlog za umik obravnave proračunov. Umik druge obravnave je predlagal mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič, ker meni, da je nujen popravek prihodkovne strani proračuna, ki bo ustrezno povečan za višino sredstev, ki bi jih država skladno z ustavo morala zagotoviti občini za izpolnjevanje obveznih nalog, ki jih je z zakoni prenesla nanjo.

Na občini pojasnjujejo, da tega ni mogoče vključiti v proračun. "Upoštevajoč, da zneska podfinanciranosti zaradi pravil o sestavi proračuna ni mogoče vključiti v predlog proračuna, je bil dosežen konsenz, da bo ob proračunu mestni svet sprejel še ugotovitveni sklep, s katerim se vlado RS ponovno opozori na problem podfinanciranosti Mestne občine Maribor in se pozove k spremembi zakona o financiranju občin," pravijo na občini.