Mariborski vstajniki so na mariborskega župana naslovili deset zahtev. Foto: BoBo
Mariborski vstajniki so na mariborskega župana naslovili deset zahtev. Foto: BoBo
Podporniki skupine Vseslovenska ljudska vstaja so obiskali Maribor
Na mariborski občini ustanavljajo vstajniški sosvet, na katerem bodo občinski možje razpravljali z vstajniškimi skupinami. Foto: VLV

Pod "Deset zahtev za županov klobuk" so podpisani Odprto zavezništvo za Maribor, Skupaj za Maribor, Društvo Zofijini ljubimci in Iniciativa mestni zbor - strateška skupina. V njih navajajo, da se po dveh mesecih od izvolitve kažejo prvi znaki "pomanjkanja ustrezne komunikacije z vstajniki in s širšo javnostjo, proaktivnega pristopa pri uresničevanju predvolilnih obljub in izpolnjevanja formalnih zahtev pri upravljanju in vodenju MOM-a".

Na mariborski občini jim odgovarjajo, da bo kmalu oblikovan vstajniški sosvet, da bo začel delovati že na začetku junija in da bodo tam lahko spregovorili o vseh takšnih zahtevah. "Župan je 15. maja pozval vstajniške skupine v Mariboru, naj do 25. maja oblikujejo pobude za razpravo na vstajniškem sosvetu. Mi to, kar je zdaj prišlo v javnost, jemljemo kot eno od takšnih pobud," je povedal županov tiskovni predstavnik Bartolo Lampret.

Kaj od župana Fištravca zahtevajo vstajniki?
Mariborski vstajniki so na prvo mesto postavili zahtevo, naj župan nemudoma dokumentirano predstavi vse prihodke in odhodke pri financiranju svoje volilne kampanje, pri čemer naj razkrije tudi tiste vire, ki mu jih po zakonu ni treba. Samo tako bi lahko po njihovem mnenju zadostil zahtevi po delovanju v interesu najširše javnosti že v času volilne kampanje.

Od Fištravca tudi zahtevajo, da do konca maja javno predstavi konkreten časovni potek in realne finančne učinke za uresničitev svojih predvolilnih obljub iz programa 18 + 4 in manifesta "Skupaj za Maribor".

Pri tem naj bi na prvo mesto postavil uresničitev obljube o ustanovitvi vstajniškega sosveta kot posvetovalnega organa župana, ki bo del županove ekipe, in pripravil predlog za začetek pogovorov z vstajniškimi skupinami.

Prav tako do konca maja tudi pričakujejo, da "pravno in finančno utemeljeno ustavi vse tekoče megalomanske investicijske projekte", ki, kot navajajo, "ne bodo imeli finančnega kritja v uravnoteženem rebalansu proračuna za leto 2013". Hkrati pa naj bi omogočil takojšnjo izvedbo nujnega investicijskega vzdrževanja javne infrastrukture v pristojnosti MOM-a.

Med zahtevami tudi rebalans proračuna
Koordinacija vstajniških skupin od mariborskega župana do konca junija pričakuje tudi javno predstavitev predloga rebalansa proračuna MOM-a za letos, pripravo predloga reorganizacije delovanja mestne uprave ter javno predstavitev predlogov in pogovore z morebitnimi tujimi vlagatelji, gospodarsko zbornico in obrtno zbornico.

Do konca julija pa pričakujejo tudi, da župan uvede najširšo javno razpravo o možnostih gospodarskega in družbenega razvoja MOM-a v obdobju do leta 2020.