Metka Zorc, Medicor. Foto: MMC RTV SLO
Metka Zorc, Medicor. Foto: MMC RTV SLO

V srčnem centru Medicor so ustavili vse srčne operacije, opravili bodo le urgentne. Za ta korak so se odločili, ker naj bi jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije še za lani opravljene posege pri težjih bolnikih dolgoval denar. Na zavodu trdijo, da je Medicor dobil dobrih šest milijonov evrov, kot je bilo zapisano v dogovoru, napovedali pa so analizo vseh operacij v tem srčnem centru.
Vodja Medicorja Metka Zorc je na poti na Kitajsko, zato nam razlogov za ustavitev nenujnih srčnih operacij v centru ni mogla pojasniti. V četrtek je v Ljubljani povedala, da jim zdravstveno blagajna za lani opravljene posege dolguje milijon evrov. Jožef Ocvirk iz Društva na srcu operiranih, ki je tudi solastnik srčnega centra, je ogorčen: "V društvu smo ogorčeni nad početjem in nad spletkami, ki se dogajajo. Medicor ... ne da ne bi hotel, Medicor želi pomagati vsem pacientom in vsem bolnikom, ki to potrebujejo, vendar nima več sredstev, da bi to počel."
Predstavnik zavoda za zdravstveno zavarovanje Damjan Kos pojasnjuje, da so za lani Medicorju plačali dobrih šest milijonov evrov in pol, znesek se v primerjavi s preteklimi leti ni bistveno spreminjal: "Ne strinjamo se glede obračuna oziroma glede finančne vrednosti, ki jo mora zavarovalnica plačati Medicorju za lansko leto. Menimo, da je obračun zavarovalnice opravljen skladno z veljavnimi predpisi." Zavod že opravlja analizo operacij. "Želimo ugotoviti vse razloge za poslovanje MC Medicorja na način, da se povečuje zahtevnost pacientov. Ugotavljamo, ali so te storitve upravičeno zaračunane," je še razložil Kos in poudaril: "Najtežje bolnike se praviloma operira v kliničnem centru v Ljubljani ali v Mariboru."
V društvu na srcu operiranih se ne strinjajo z zavodom, da pri nas ni čakalnih dob za srčne operacije. Trdijo, da zaradi takšnega odnosa države marsikdo posega ne bo dočakal.

Tjaša Škamperle, Radio Koper