Na kvizu Mladi genialci je letos nastopilo rekordno število dijakov. Foto: Goran Rovan
Na kvizu Mladi genialci je letos nastopilo rekordno število dijakov. Foto: Goran Rovan
false
Največ znanja o energetiki so pokazali dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, program elektrotehnik. Foto: Goran Rovan
false
Komisija je bila s prikazanim znanjem zadovoljna. Foto: Goran Rovan
false
Na kvizu so se predstavili tudi Ritem vodovodarji. Foto: Goran Rovan
S kvizom do večje naravoslovne razgledanosti

Energetska pismenost v Sloveniji je slaba. Zato so v podjetjih Gen energija in Nuklearna elektrarna Krško pred štirimi leti pripravili kviz o energetiki, ki so ga poimenovali Mladi genialci. Na njem se eno leto pomerijo učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, drugo leto pa dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij. Mladi ob tem pridobijo nova znanja, saj mentorji in dijaki pred tekmovanjem obiščejo tudi Svet energije v Gen energiji in si ogledajo interaktivno razstavo o energiji in energetiki, dodatno znanje pa pridobivajo tudi na praktičnih delavnicah.

V Gen energiji želijo namreč mlade spodbuditi za tehniko in naravoslovje, zato so prepričani, da je lahko kviz odlična priložnost za povezovanje znanja, idej in izkušenj. Melita Lenošek Kavčič, ki v Gen energiji skrbi za projekt Mladi genialci, je prepričana, da so na pravi poti. O idejah, ki so jih vodile pri pripravi, pa pove: "Ideja se je porodila zato, ker smo želeli dvigniti energetsko pismenost, torej raven znanja o energetiki, ki je v Sloveniji na splošno kar precej nizka. In to mislim, da nam je s tem projektom tudi uspelo, saj je letos na kvizu Mladi genialci, ki smo ga pripravili že četrtič, sodelovalo rekordno število srednješolcev, kar 128 dijakov iz 18 od skupno 24 tehničnih srednješolskih programov v Sloveniji."

Največ znanja o energetiki so pokazali dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, program elektrotehnik, ki so jo zastopali Gašper Pečarič, Nejc Novak in Timotej Gruden pod mentorstvom Uroša Redka. Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Krško, Šolskega centra Krško-Sevnica - Klemen Knez, Nina Kukovičič in Nik Unetič, ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Jožeta Požuna, tretje mesto pa je osvojila ekipa dijakov Srednje elektro-računalniške šole Maribor, program Tehniška gimnazija, ki so jo sestavljali Mihael Zotler, Matjaž Škrlec in Nejc Beber, pod mentorstvom Mirana Čokla.

Po mnenju mentorjev je kviz zanimiv za dijake in se radi odzovejo na takšne izzive. Benjamin Vergles iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor pravi, da je dijakov, ki jih zanima energetika, kar precej. O pripravah na kviz pa je Vergles zatrdil, da so bili zelo samoiniciativni, in dodal: "Na naši šoli je kar nekaj dijakov, ki jih to področje zanima in se tudi vidijo v tej stroki. Na šoli se na kviz z njimi nismo posebej pripravljali, saj so dijaki delali pretežno sami, gradiva je bilo dovolj, volje pa tudi."

Tekmovalce sta pred kvizom nagovorila generalni direktor Gen energije Martin Novšak in predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman. Novšak je zbrane dijake pohvalil, da so se odločili za sodelovanje in med drugim poudaril: "Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva pa je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo. Zato si družba Gen energija že vrsto let prizadeva za dvig energetske pismenosti, pri tem pa pomembno vlogo igrajo tudi projekti, kot so Mladi genialci."

Predsednik uprave NEK-a Rožman pa je zatrdil, da je znanje vrednota, na kateri temeljijo tudi vsi pretekli dosežki krške jedrske elektrarne, in dodal: "V znanju naših zaposlenih so vgrajene tudi zavzetost sodelavcev in vrednote, kot so varnostna kultura, razvoj zaposlenih in odličnost v medsebojnih odnosih. In naša energetska prihodnost je odvisno od znanja, poznavanja izzivov energetike, čim širše ozaveščenosti vseh o pomembnosti energetike."

Goran Rovan, TV Slovenija

S kvizom do večje naravoslovne razgledanosti