V Posavju želijo uveljaviti modro frankinjo Foto: Goran Rovan
V Posavju želijo uveljaviti modro frankinjo Foto: Goran Rovan
Podatka o tem, koliko modre frankinje pridelamo, ni Foto: Goran Rovan
Tudi vinograd na sevniškem gradu je zasajen z modro frankinjo Foto: Goran Rovan
Modra frankinja, žlahtno vino Posavja

Modra frankinja je vinska sorta, ki je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah – v Podravju in v Posavju. In to v petih vinorodnih okoliših – Slovenska Štajerska, Prekmurje, Bizeljsko-sremiški okoliš, Dolenjska in Bela Krajina. Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino. Kljub temu je pri nas še premalo prepoznana. Zato so v Posavju pripravili projekt, ki so ga poimenovali »Modra frankinja - žametno vino Posavja«, s katerim želijo modri frankinji dati pravo veljavo in sloves.

V Posavju, na Dolenjskem in v Beli Krajini modra frankinja ni bila znana kot posebna vinska sorta, bolj kot sestavni del cvička, rdečega bizeljčana in metliške črnine. Kot kaže pa je bila po krivem zapostavljena. Vinogradniki zatrjujejo, da je modra frankinja najbolj kakovostna rdeča sorta vina v Posavju. Znano je tudi, da vsebuje visoko stopnjo antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znanstveno dokazano blagodejno vpliva na zdravje ljudi, seveda če ga ti pijejo v zmernih količinah. Resveratrol znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Da bi modri frankinji, ki v posavski vinorodni deželi dosega zavidljive kakovosti, dali pravo veljavo, so pripravili projekt. Prepričani so, da kot samostojno vino nosi izjemen potencial za razvoj in prepoznavnost, ki je v veliki meri še neizkoriščen. V projekt so vključeni štirje partnerji - Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM), Kmečka zadruga Sevnica, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Center za razvoj podeželja Posavje. Zanj so uspešno pridobili evropska sredstva programa LEADER, ocenjen pa je na skoraj 38 tisoč evrov. Projekt, ki se bo izvajal v letih 2013 in 2014, je sestavljen iz več dogodkov, strokovnih predavanj, ocenjevanja vin in spremljevalnega programa.

Pripravili bodo tudi 3. Festival modre frankinje
Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek o ciljih projekta »Modra frankinja - žametno vino Posavja« med drugim pravi: »Lotili smo se ga, da povežemo pridelovalce grozdja in vin, da nekako povežemo zgodbo vina in hrane in da postane to turistično razpoznaven produkt. In to ne samo v sevniški občini in Posavju, ampak tudi širše. Naš cilj je tudi, da nekako povemo, da je modra frankinja doma tudi na področju Posavja.«

Vinogradniki zadnja leta ponovno zasajajo modro frankinjo. Točnih podatkov o tem, kje in koliko je ta razširjena ni. Zato dolenjski vinogradniki pričakujejo, da bo ta projekt dal odgovor tudi na to vprašanje. Rudi Bec iz Zveze društev vinogradnikov Dolenjske temu dodaja: »Na našem območju seveda ni teh podatkovi, zato tudi sodelujemo pri tem projektu, preko katerega upamo, da dobimo neko osnovo, koliko trt je posajenih, koliko pridelamo modre frankinje in v kakšni obliki. To bo seveda osnova, da bomo lažje opredelili svoje cilje in usmeritve za delovanje.« Vinogradniki si tudi želijo, da modra frankinja postane prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, ki bo po kakovosti in razširjenosti eno od prepoznavnih središč modre frankinje v Evropi.

Da bi povečali prepoznavnost pa bodo v začetku septembra na sevniškem gradu pripravili že tretji Festival modre frankinje. Letos spet z rekordnim številom ocenjenih vzorcev,. Koliko jih bo, trenutno še ni znano, saj prijave še niso zaključene. Gre za edinstveni enološko-kulinarični dogodek s predstavitvijo in promocijo modre frankinje ter vrhunske kulinarike. Na njem bodo pripravili ocenjevanja modrih frankinj, delavnice in predstavitve vinarjev ter degustacije modrih frankinj, vrhunsko kulinarično ponudbo in bogat kulturni program. Festival bo potekal v soboto, 7. septembra od 15. ure dalje na gradu Sevnica in se zaključil v starem mestnem jedru Sevnice.

Za MMC Goran Rovan

Modra frankinja, žlahtno vino Posavja