Prvi rajhenburški dan čokolade in likerjev je bil res zelo dobro obiskan. Foto: Goran Rovan
Prvi rajhenburški dan čokolade in likerjev je bil res zelo dobro obiskan. Foto: Goran Rovan
false
Predstavilo se je 11 izdelovalcev čokoladnih izdelkov in likerjev. Foto: Goran Rovan
false
Vse izdelke je bilo mogoče tudi poskusiti in kupiti. Foto: Goran Rovan

Rajhenburški dan čokolade in likerjev so zasnovali na dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti. Ti so delovali na gradu med letoma 1881 in 1947. Starejši domačini iz Brestanice se tako še danes spominjajo izvrstne čokolade, likerjev in sira trapist, ki so jih izdelovali po skrivnih receptih menihi. Rajhenburški trapisti so bili proizvajalci ene prvih regionalnih blagovnih znamk – čokolade Imperial oz. trapistovske čokolade. Naziv Imperial jim je leta 1912 podelil takratni avstrijski cesar Franc Jožef II. Spominjajo pa se tudi okusa kakavovega likerja ter zeliščnih likerjev Grand in Trapistin.

Na prvem Rajhenburškem dnevu čokolade in likerjev se je na grajskem dvorišču predstavilo 11 ponudnikov: Čokoladnica Tramontana, Berryshka, Čokoladnica La chocolate, Podeželska čokoladnica Passero, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Medena kraljica, Stojnica Izza samostanskih zidov z izdelki Kartuzije Pleterje in Sitik iz Cistercijanske opatije Stična, Kmetija Omerzu, Eklektična kmetija Matej Žlender ter Kavarna in slaščičarna Bukovec z gradu Rajhenburg.

Ob tem so potekale tudi delavnice peke čokoladnih piškotov, izdelave čokoladnih okraskov, družinska delavnica izdelava čokoladnih pralin s čokoladno kremo in likerjem, delavnica, na kateri so prikazali, kako degustirati vino in čokolado, ter otroška ustvarjalnica na temo čokolade. Pripravili so tudi predstavitev kataloga in vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu, ki ga je opravila kustosinja Irena Fuerst iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica, ter predavanje Jožeta Simončiča iz Kartuzija Pleterje o gospodarjenju v tej kartuziji.

Goran Rovan, TV Slovenija