Skoraj dve toni težka skala je pristala na cesti. Foto: Jože Hartman
Skoraj dve toni težka skala je pristala na cesti. Foto: Jože Hartman
Civilna zaščita evidenitra padle skale. Foto: Jože Hartman

Bele krajine ne ogrožajo poplave in plazovi, ampak skale. Kraško območje nad Semičem, pod Smukom, kjer je precej stanovanjskih hiš in še več vikendov, je po zadnjem deževju postalo nevarno.

"Pred dobrim mesecem se je skala ustavila pred hišo, sosedom je nedolgo tega razbila ostrešje," našteva Jožefa Čečelič, ki živi na semiški gori, kot območju pravijo domačini.

V semiški Civilni zaščiti lahko krušenje kamnov in skal le evidentirajo. "Ves teren smo prehodili in dokumentirali nevarne skale in povprašali na razne naslove, kako naj ukrepamo. Odgovora nismo dobili," svari Janez Malnarič iz semiške Civilne zaščite.

Potrebni so takojšnji ukrepi
Županja občine Semič, Polona Kambič, je s problematiko danes seznanila ministra Franca Bogoviča. Večina zemljišč, s katerih se valijo nevarne skale, je namreč v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

"Verjetno nam bodo predlagali sanacijski program, torej študijo, ki stane. Mi pa nimamo niti časa, da bi jo pripravili, saj moramo ukrepati takoj. Kaj bi bilo, če bi se zadnja, skoraj dve toni težka skala odkotalila v Semič in pristala v kaki stanovanjski hiši," sprašuje županja in pričakuje vsaj navodilo, ali naj grozeče skale vsaj zavarujejo ali pa kar razstrelijo.

Več danes v Slovenski kroniki ob 19.30 na 1. programu TV Slovenija!

Petra Držaj, Televizija Slovenija