Kocjančiču očitajo, da je v medijih in na svoji spletni strani blatil lik in delo predsednika koprskega mestnega odbora stranke Hrvatina. Foto: BoBo
Kocjančiču očitajo, da je v medijih in na svoji spletni strani blatil lik in delo predsednika koprskega mestnega odbora stranke Hrvatina. Foto: BoBo
Marijan Hrvatin
Hrvatin zagotavlja, da bo spoštoval voljo članstva. Foto: MMC RTV SLO

Očitajo mu, da je kršil statut stranke, ker je v mestnem svetu deloval v nasprotju s stališči in sklepi izvršilnega odbora SDS-a Koper, in da je v medijih ter na svoji spletni strani blatil lik in delo predsednika koprskega mestnega odbora stranke Marijana Hrvatina.

Hrvatin menja ljudstvo
"Izključen sem, ker mislim s svojo glavo, kar je v tej stranki očitno nedopustno. Pripravil sem določene predloge in projekte, ki smo jih obljubili v predvolilnem času in menim, da jih je zato treba tudi izpolniti," izključitev komentira Kocjančič in dodaja, da poteza nadzorne komisije, ki jo vodi Andrej Kukec tudi formalnopravno ne zdrži. "Sklicujejo se na 8. člen statuta SDS-a, ki pa jim ne daje pooblastila za izključitev, saj je treba predhodno zbrati najmanj petnajst podpisov pobude, da je bilo tako, pa iz zapisnika seje, na kateri so sprejeli mojo izključitev, ni razbrati."

Izključitev iz stranke razume kot pritisk, da bi se uklonil, vendar "jasno povem vsem, da se ne nameravam pritožiti. Umikam se, tega vrtca se ne grem." Prepričan je, da za vsem stoji Marijan Hrvatin, ki bo, "namesto da bi se kot moralno sporen sam umaknil, pač raje zamenjal ljudstvo".

Zarota z imenom Pozitivna Slovenija
Kocjančič je namreč tudi eden izmed 51 podpisnikov zahteve za izključitev Marijana Hrvatina iz stranke, in sicer zaradi moralnih razlogov, saj je bil pravnomočno obsojen na pogojno zaporno kazen zaradi goljufije z gorivom na upravi za pomorstvo. Pobudniki menijo, da oseba s takim madežem ne more voditi stranke.

"Vse je zrežirano, vse je laž," se je razburil Hrvatin, ko smo ga prosili za komentar zahteve po njegovi izključitvi in na splošno dogajanja v odboru stranke, ki ga vodi. Na veliko začudenje se nam je tokrat oglasil na telefon. "Kocjančiča nisem izključil jaz, ampak nadzorni odbor, in to že lani, jaz nimam nič pri tem." Glede pobude za njegovo izključitev pa: "Niso kredibilni, podpise so zbirali na goljufiv način. Razkril bom to zaroto na prvi naslednji konferenci stranke in razkril agitatorje za podpise, ki so povezani s Pozitivno Slovenijo." Na vprašanje, ali ima za svoje navedbe kakšne konkretne dokaze, Hrvatin ni odgovoril.

Nima težav
Hrvatin zagotavlja, da bo spoštoval voljo članstva. V kratkem bo sklicana seja izvršilnega odbora, če se bo izkazalo, da ni več zaželen, se po konferenci, ki bo sklicana v nekaj tednih "pač umaknil in prepustil stolček drugemu, saj s tem nimam nobenih problemov". V izvršilnem odboru sicer po večini sedijo Hrvatinovi podporniki.

"Hvala in nasvidenje"
Manj zgovoren pa je postal Hrvatin ob vprašanju, kje se bo zaposlil po 1. marcu, ko mu poteče začasna zaposlitev na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Spomnimo, potem ko je bil neuspešen pri naskoku na direktorsko mesto uprave za pomorstvo, je Hrvatina za tri mesece vzel v službo njegov strankarski kolega, minister Zvonko Černač.

Hrvatin je na ministrstvu skrbel za nadzor nad poglabljanjem vplovnih poti v koprsko pristanišče. "Kot predsednik stranke sem vam bil dolžan nekaj pojasnil, glede službe pa ne," nas je zavrnil, ko smo ga vprašali, ali mu bo minister pogodbo morda podaljšal. "Kje bom delal v prihodnosti, je moj problem! Najlepša hvala in nasvidenje!"

Eugenija Carl, TV Slovenija