Sedemnajst hiš, ki naj bi jih zgradili, je le prvi del projekta.  Foto: Erika Pečnik Ladika
Sedemnajst hiš, ki naj bi jih zgradili, je le prvi del projekta. Foto: Erika Pečnik Ladika

Mitja Prelovšek kot znanstvenik na Inštitutu za raziskovanje Krasa območje med Križno jamo in Cerkniškim jezerom spremlja že 20 let: "Smo opazili, da se pojavljajo poplave, ki sicer niso opredeljene kot poplavno območje, vendar poplave de facto tam so. V zadnjih 15 letih so bile na tem območju najmanj dvakratne poplave. Če ne bodo izvedeni protipoplavni ukrepi, potem lahko pride do poplavljanja tako novozgrajenih kot obstoječih objektov."

Ob večjem deževju se napolnita dva izvira, ki ležita nad območjem. Voda teče prav po sredini zemljišča, kjer naj bi stale nove hiše. Drug vodni tok pa se preliva tam, kjer sta predvideni čistilna naprava in transformatorska postaja. Vsa ta voda se zbira na polju zraven in ga poplavi v višini enega metra.

Treba se je zavedati, da se bo gradilo na poplavnem območju, opozarja Prelovšek: "Občina Cerknica je bila s tega vidika opozorjena in predlagal sem, da se izvede poplavna študija, ki bo točno opredelila poplavno območje."

CI zahteva presojo vplivov na okolje

Oblikovala se je civilna iniciativa okoliških prebivalcev, prebivalcev Cerknice in poznavalcev, ki se zavzema, da območje enega največjih presihajočih jezer v Evropi ostane tako, kot je. Zaščita mednarodno pomembnega mokrišča pa bi verjetno morala biti tudi v interesu države.

Igralec Sebastian Cavazza, član iniciative in lastnik hiše v bližini, pravi, da njihovi pozivi niso uperjeni proti investitorju ali lastnikom zemljišč: "Pač pa od Občine Cerknica in tudi od države zahtevamo neko bolj poglobljeno študijo celovite presoje vplivov na okolje. Smo namreč na območju, ki je med najbolj zaščitenimi in varovanimi oziroma na kar treh takih območjih, to so Natura 2000, Notranjski trikotnik in Območje življenjskega prostora velikih zveri. Smo na kraškem svetu z zelo razvejanim in kompleksnim podzemnim sistemom voda, ki napajajo Cerkniško jezero. Za to območje ni bila narejena še nobena poplavna študija niti ni bila narejena podrobna geografska študija in tudi ne speleološka študija, spodaj je ogromno neraziskanih jam in brezen."

Sedemnajst hiš, ki naj bi jih zgradili, je le prvi del projekta. Pozneje naj bi zraven postavili še petnajst dodatnih. To pomeni, da bi tu nastalo pravo novo naselje.

Gradnja 17 hiš ob Cerkniškem jezeru skrbi krasoslovce