Policisti bodo še počakali na nova plovila. Foto: Radio Koper
Policisti bodo še počakali na nova plovila. Foto: Radio Koper

Ministrstvo za notranje zadeve je oktobra lani objavilo razpis za dva nova policijska čolna, skupaj vredna 1,2 milijona evrov. Prijavili so se štirje ponudniki. Dva sta odpadla že pri preverjanju vlog.

"Glede na to, da moramo pri postopkih upoštevati načelo gospodarnosti, kar dejansko pomeni, da želimo pridobiti najugodnejšo ponudbo, tudi cenovno, smo se odločili, da nobenega od teh ponudnikov ne izberemo," je povedal vodja urada za finance in nabavo na notranjem ministrstvu Matej Urek.

Urek je dodal, da so ponudniki ponudili pomanjkljive tehnične opise ponujenih plovil, kar posledično pomeni, da ni bilo mogoče ugotoviti razhajanja med ponujenimi cenami. Zaradi tega bodo razpis ponovili, kar bo dobavo čolnov zavleklo najmanj za pol leta, tako da bosta novi plovili v operativi v najboljšem primeru naslednjo pomlad. Dotlej pa bosta za varnost skrbela 20 let stari in dotrajani čoln P-111 in leta 2003 nabavljeno plovilo P-66. Naj povemo še, da 90 odstotkov denarja prispeva evropski sklad za notranjo varnost, desetina pa gre iz slovenskega proračuna.