Na letališču v Cerkljah ob Krki so zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva. Foto: Goran Rovan
Na letališču v Cerkljah ob Krki so zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva. Foto: Goran Rovan
Podeljena so bila tudi priznanja najzaslužnejšim. Foto: Goran Rovan
Slavnostni govornik načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman je pohvalil svoje vojake. Foto: Goran Rovan
Praznik slovenskega vojaškega letalstva

Pripadniki letalskih sil Slovenske vojske dan slovenskega vojaškega letalstva praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 opravila izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote.

Ob prazniku so v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki pripravili slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik načelnik Generalštaba Slovenske vojske dr. Andrej Osterman. Ta je pohvalil pripadnike letalskih enot, ki so se še posebej izkazali pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, kjer je lani sodelovalo kar 8.100 vojakov. Njihova pomoč je bila opažena celo v tujini, je poudaril Osterman in nadaljeval, da so bili pripadniki 15. polka nepogrešljivi tudi pri pomoči na nedostopnih območjih: "Delo vaše posadke na Kosovu je med decembrskim obiskom še posebej pohvalil poveljnik sil KFOR. S posnetkom reševanja dojenčka v Bosni in Hercegovini pa ste ime Slovenske vojske in njenih pilotov prenesli v svetovne medije in se po izboru ene izmed spletnih strani uvrstili med posnetke z najmočnejšim sporočilom leta 2014."

V 15. polku vojaškega letalstva je zdaj 619 pripadnikov. Njihovo število se bo še povečevalo, morali pa bi razmišljati tudi o obnovi letalskih sil, pravi Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, ki o tem razmišlja: "Spremenili smo procese delovanja, tako da smo zagotovili večje število ur za letenje, povečali pa smo tudi nalet. Je pa na žalost tako, da tehnika postaja vse starejša, zato je potrebno več pregledov in več dela. Samo srečni smo lahko, da so naši pripadniki v enoti izredno profesionalni in pa strokovno usposobljeni."

Ob današnjem prazniku so najzaslužnejšim podelili priznanja, tako je poveljnik 15. polka Bojan Brecelj podelil letalski znak štirim mladim pilotom, ki so uspešno zaključili usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske - Maticu Gombocu, Luki Štrusu, Anžetu Derlinku in Jerneju Ramovšu. Podeljene so bile tudi bronaste medalje, ki so jih prejeli: Vesna Končina, Miran Macedoni, Janez Plevnik, Rudolf Rot, Benjamin Škrinjar, Radovan Virijant in Matija Zupančič, bronasto plaketo pa so izročili Zdenku Uzelacu, vadbenemu centru Gotenica in 16. centru za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Pohvalo poveljnika Breclja pa sta prejela Ivan Arh in Gregor Virant, zahvalo poveljnika Breclja pa Ivanka Juršič, Andrej Šijanec in Branko Urbanč. Prizorišče slovesnosti so preletela tudi dve vojaški letali madžarske vojske, ki sta bila v teh dneh na urjenju pri nas, in eno slovensko.

Za MMC Goran Rovan

Praznik slovenskega vojaškega letalstva