Romi se iz Žabjaka ne želijo odseliti. Foto: Bogdan Miklič
Romi se iz Žabjaka ne želijo odseliti. Foto: Bogdan Miklič
Silvo Mesojedec
V regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike, katere predsednik je Silvo Mesojedec, zahtevajo, naj občina kupljena zemljišča uporabi za gospodarsko dejavnost. Foto: Bogdan Miklič

Janez Doltar, višji svetovalec za romsko problematiko pri občini, je povedal, da so sklenili osem pogodb in za kvadratni meter odšteli 14 evrov. Davčne obveznosti bodo morali, tako Doltar, poravnati prodajalci. Te so zelo velike, saj so zemljišča v zadnjih letih postala stavbna.

Na kupljenih zemljiščih naj bi po neuradnih podatkih živeli Romi, ki naj bi v prihodnjem letu, če bo na voljo razpis za urejanje romskih naselij, državo zaprosili za sredstva za komunalno in infrastrukturno ureditev zemljišč.

Sicer pa je po navedbah romske svetnice Dušice Balažek na zasebnih zemljiščih v Žabjaku pet družin, ki živijo brez vode in elektrike. Kot zatrjuje Balažkova, je zainteresiranost za preselitev v Žabjaku precejšnja. Po njenem mnenju se romski prebivalci zavedajo, da živijo na zasebnih zemljiščih, zato se številni želijo izseliti iz naselja, za kar si Balažkova zelo prizadeva.

V Žabjaku smo obiskali tudi Rome. Milan, ki ni želel biti imenovan s priimkom, je dodal, da na kupljenih zemljiščih ne bi stanoval, vendar bi rad ostal v Žabjaku, kjer živi že leta. Njegova bližnja soseda Marija Hudorovac, ki živi v bivalniku, prav tako na zasebnih parcelah, pa je dodala, da se ne mislijo preseliti in da so parcelo pripravljeni odkupiti.

V regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike zahtevajo, naj občina kupljena zemljišča uporabi za gospodarsko dejavnost. "Naš pogoj je, da se ta zemljišča namenijo za pripravo programov za zaposlovanje Romov. Pisno zagotovilo, ki nam ga je poslal župan Alojzij Muhič, pravi, da bo mestna občina pripravila poslovno cono za zaposlovanje Romov," je povedal Silvo Mesojedec, predsednik iniciative, ki je znan po tem, da že vrsto let opozarja na sobivanje z Romi in organizira proteste zaradi Romov.

"Ker se je občinski svet leta 2011 odločil, da bo s prostorskim aktom mestna občina Novo mesto nosilka urejanja Žabjaka, je župan ustanovil komisijo, ki pripravlja strategijo, v okviru katere se bodo pripravili občinski prostorski akti in določile tudi rešitve v zvezi s prenosom lastništva zemlje," je na novomeški občini dodala Pirčeva, ki na vprašanje, kdaj bo strategija zaključena, odgovarja: "Težko rečemo, a načrtujemo, da v obdobju približno treh mesecev."

Več v romski oddaji, ki jo lahko poslušate tukaj.

Bogdan Miklič