Z leve proti desni – Branko Vidovič, direktor podjetja Grafist, d. o. o., Marjan Pezdirc, predsednik uprave podjetja CGP, d. d., Novo mesto, Srečko Judar, direktor podjetja Hidrotehnik, d. d., Ljubljana, Robert Smrdelj, župan Občine Pivka. Foto: Sabina Francek
Z leve proti desni – Branko Vidovič, direktor podjetja Grafist, d. o. o., Marjan Pezdirc, predsednik uprave podjetja CGP, d. d., Novo mesto, Srečko Judar, direktor podjetja Hidrotehnik, d. d., Ljubljana, Robert Smrdelj, župan Občine Pivka. Foto: Sabina Francek
Prebivalci se bodo lahko odločili, kdaj se bodo priključili na čistilno napravo. Foto: Sabina Francek

Leta in leta se odpadne, neprečiščene vode zlivajo v reko Pivko, ta pa svojo pot nadaljuje v Postojnsko jamo. A ker vode ne poznajo meja, se dobršen del znajde tudi v zajetju Malni, od koder črpajo pitno vodo za občini Postojna in Pivka.
''Zato je bilo več kot nujno, da smo končno zavihali rokave in se lotili priprave načrtov o urejanju te problematike,'' pojasnjuje pivški župan Robert Smrdelj. Skupaj s še sedmimi občinami so v projektu Čista Ljubljanica, prejeli kohezijska sredstva za obnovo komunalne infrastrukture.

Nov vodovodni sistem in kanalizacija
Prvo lopato naj bi zakopali že spomladi, dela pa želijo končati do leta 2015, ko se bo končala tudi finančna perspektiva 2013-2015. ''Zelo smo veseli, da smo za rep ujeli ta sredstva, sicer bi bila za vedno izgubljena,'' poudarja župan.

''V Pivki je težko kar koli narediti, saj kot občina nimamo na voljo toliko denarja, zavedamo pa se, da moramo posodobiti vodovodni sistem in narediti konec splakovanju v greznice,'' dodaja. Projekt bo v celoti pokrit z evropskimi sredstvi, razliko - svoj del pogače - pa bo občina pokrila iz koncesnine za Postojnsko jamo.

Na kanalizacijski sistem bodo priključili vsa gospodinjstva v naselju Petelinje, Pivka in Hrastje. Pozneje pa bodo nanj priključili še vasi Trnje, Klenik in Selce.

Koliko bo stal priključek?
O stroških priključka se občinski svetniki do danes še niso pogovarjali. ''Želimo pa si, kar bo občinska uprava tudi predlagala, da se gospodinjstva na čistilno napravo priključijo že v času gradnje,'' pravi župan in dodaja, da bo v tem primeru plačilo sofinancirano, pozneje pa bodo morali drugi priključnino v celoti poravnati sami. Načeloma pa se bodo Pivčani sami odločali, ali se bodo prej ali pozneje priključevali na sistem.

Gradnja pod nadzorom
Gradnja bo potekala pod budnim očesom nadzornikov, kar jim sicer nalaga zakon o graditvi objektov, obenem pa je to vsaj v neki meri tudi zagotovilo, da bodo dela res končali v predvidenem roku.

''Računamo, da so vsi izvajalci, ki so podpisali pogodbe, v dobri finančni, poslovni kondiciji, da bodo zmogli v naslednjem letu in pol končati gradnjo kanalizacije in potem še čistilno napravo. Delo bomo nadzirali vsak dan, saj mora biti končano po načrtih,'' poudarja direktor Družbe za razvoj infrastrukture Saša Kovačič. Zagotovo si bodo to želeli tudi občani Pivke, ki bodo morali prihodnji dve leti prenašati razrite ulice.
Sabina Francek, TV Koper