Predor Markovec naj bi bil končan prihodnje poletje. Foto: BoBo
Predor Markovec naj bi bil končan prihodnje poletje. Foto: BoBo

Pravni zaplet, nenavadna odločitev, nevednost, pomanjkanje informacij, smešnica - tako vpleteni komentirajo presenetljivo odločitev celjskega sodišča, ki celjski podružnici Alpine Baua dovoljuje dokončanje predora Markovec.

Stečajni upravitelj je namreč presodil, da je dokončanje še dveh odstotkov obrtniških in sanacijskih del smiselno, saj bi s tem povečali stečajno maso. A težava je, da je Dars že na začetku poletja od pogodbe z matičnim podjetjem Alpine Bau v Salzburgu odstopil. Še več - bančna garancija 5,3 milijona evrov je že na Darsovem računu.

Celjsko sodišče je odločalo neverjetno hitro: stečajni upravitelj je vlogo na sodišče poslal 8. septembra, sodišče je odločilo 13. septembra. Na Darsu so presenečeni, čeprav sklepa sodišča še nimajo, menijo, da je najmanj nenavaden.

Dars se na najnovejši pravni zaplet za zdaj ne ozira, razpis za novega izvajalca, ki bo predor dokončal, bodo objavili oktobra, v sredo pa že odpirajo ponudbe za elektrostrojno opremo. Od teh pogodb je odvisna tudi končna cena predora, ki se bo gibala med 70 in 80 milijoni evrov. Po zadnjih napovedih se bo mogoče skozi predor zapeljati prihodnje leto v poletnih mesecih.

Elen Batista Štader, Slovenska kronika

Odločitev sodišča osupnila Dars
Odločitev sodišča osupnila Dars