Čistilna naprava bo zagotavljala kakovosten plin, pravijo v Petrolu Geotermu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Čistilna naprava bo zagotavljala kakovosten plin, pravijo v Petrolu Geotermu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V družbi Petrol Geoterm so zadovoljni s prejemom dovoljenja, saj to po njihovem mnenju pomeni potrditev, da bo nova naprava za čiščenje zemeljskega plin izpolnjevala vse okoljske standarde. Postavitev nove naprave bo, so pojasnili, pomenila posodobitev postopka proizvodnje zemeljskega plina, dvignila kakovost plina in omogočila priključitev na državno plinsko prenosno omrežje.

Petrol Geoterm bo upravljanje nove čistilne naprave lahko nadaljeval čiščenje plina za koncesionarja Geoenergo, s tem pa bo zagotovljena tudi ohranitev sedanjih delovnih mest v družbi.

Zadovoljni so tudi v Geoenergu, ki je do leta 2022 imetnik izključnih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru v Murski depresiji. Ocenjujejo, da bi začetna proizvodnja plina iz vrtin Pg-10 in Pg-11A lahko dosegala med 50 in 80 milijoni kubičnih metrov letno, s čimer bi lahko pokrili do 10 odstotkov potreb države po plinu.

Izdano okoljevarstveno dovoljenje sicer še ni pravnomočno, saj je treba počakati, da se izteče pritožbeno obdobje. Nova naprava bi lahko pričela obratovati v roku leta dni po pravnomočnosti odločbe Arsa.