Poplavljen Camping Menina - Varpolje.  Foto: Neurje.si/M. A.
Poplavljen Camping Menina - Varpolje. Foto: Neurje.si/M. A.

Avstrijsko veleposlaništvo je sporočilo, da so slovenske reševalne službe v soboto uspešno evakuirale 23 avstrijskih državljanov, med njimi 17 otrok, ki so kampirali v Rečici ob Savinji. Več avstrijskih državljanov so slovenski domačini rešili tudi iz kampa v Ljubnem pri Savinji. Še enega avstrijskega državljana so v Črni na Koroškem s helikopterjem rešili v nedeljo.

Veleposlaništvo Avstrije je ob tem sporočilo tudi, da so do torka popoldne prejeli okoli 50 prošenj za pomoč, seznanjeni pa so bili tudi s šestimi poškodovanimi avtomobili avstrijskih državljanov.

Na madžarskem veleposlaništvu so potrdili, da jih je za takšno ali drugačno pomoč med ujmo zaprosilo 29 madžarskih državljanov, medtem ko je številne telefonske klice svojih državljanov prejelo tudi veleposlaništvo Francije. Klicali so jih tako francoski turisti v Sloveniji kot njihovi sorodniki v Franciji.

Veliko telefonskih klicev so in še vedno prejemajo tudi na poljskem veleposlaništvu. Ljudje, kot so navedli, večinoma poizvedujejo o trenutnih razmerah v Sloveniji, možnostih za turistični obisk, stanju v prometu, uničeni infrastrukturi, pitni vodi in podobnem. Ocenili so, da je bilo takšnih klicev približno sto. Prejeli so tudi sporočila poljskih državljanov, da so jih evakuirali.

Iz češkega veleposlaništva so sporočili, da so od petka do ponedeljka prejeli 127 klicev na njihovo številko za nujne primere. Češki državljani so jih večinoma prosili za pomoč in nasvete glede vrnitve domov v luči hitro spreminjajočih se razmer. Dodali so, da so češki državljani med drugim poročali o škodi na svojih avtomobilih in šotorih.

Med najhujšo ujmo v zgodovini Slovenije sta umrla dva nizozemska državljana, ki so ju našli mrtva pod Malim draškim vrhom. Domnevno sta umrla zaradi udara strele. Pet drugih Nizozemcev je bilo med poplavami začasno pogrešanih, a so jih kasneje našli. Na nizozemskem veleposlaništvu so navedli, da po njihovih informacijah trenutno ni več nizozemskih turistov v Sloveniji, ki bi potrebovali pomoč.

Med poplavami je bilo na območju Rečice ob Savinji in v Savinjski dolini po navedbah veleposlaništva sprva nastanjenih okoli 850 Nizozemcev. Večina se jih je v domovino vrnila brez pomoči veleposlaništva, ki je sicer v sodelovanju s partnerji in lokalnimi oblastmi organiziralo tudi dva avtobusa, ki sta na Nizozemsko prepeljala okoli sto ljudi. Od ponedeljka niso prejeli nadaljnjih klicev ljudi v stiski.

Na avstrijskem, češkem, nizozemskem, francoskem in italijanskem veleposlaništvu so se slovenskim oblastem in reševalnim službam tudi zahvalili za pomoč in oskrbo, ki so je bili deležni njihovi državljani.