Na zbirnih centrih si po opozorilih društva Humanitarček
Na zbirnih centrih si po opozorilih društva Humanitarček "postrežejo" tudi ljudje, ki v poplavah niso bili prizadeti. Zaradi dogajanja pozivajo k nadzoru in ciljnemu dodeljevanju pomoči. Foto: Facebook/Humanitarček

V društvu Humanitarček so opozorili na več primerov zlorab v centrih za zbiranje pomoči prizadetim v poplavah. Kot so opozorili v objavi na družbenem omrežju Facebook, je moški iz enega od zbirnih centrov odnesel 30 lopat in ob tem zagotovil, da jih bo razdelil prizadetim, nato pa jih je na dan solidarnosti prodajal ob cesti v Mozirju.

Na Petrolu v Prevaljah je mlajša ženska v petek svoj avtomobil napolnila s pralnimi praški in pralnimi geli, starejši par pa se je na izdajno mesto na Prevaljah po navedbah društva pripeljal z dvema avtomobiloma in "dobesedno izpraznil skladišče", čeprav naj bi domačini vedeli, da živita daleč od območja, ki so ga prizadele poplave. Čistila si je v Komendi nabrala tudi mlajša ženska, ki jih je pozneje prodajala na spletu, medtem ko je s prodajo donirane zelenjave, ki jo je s kombijem prevzel v Dravogradu, skušal zaslužiti par srednjih let.

Za več informacij v zvezi z zlorabami pomoči za prizadete v poplavah smo se obrnili tudi na policijo. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Zlorabe pa se ne dogajajo samo v zbirnih centrih, temveč tudi na terenu. Ženska v Savinjski je tako “skoordinirala”, da je pol tovornjaka mavčnih plošč pristalo na njenem dvorišču in na dvorišču njene hčere, čeprav je družini po navedbah Humanitarčka zalilo le klet. Neznanci pa so v Sneberjah iz škatel izmikali razvlaževalce, ljudem pa puščali le prazne škatle.

"Gospodično, ki je včeraj izropala Petrol Slovenija pralnih sredstev, ter starejši par, ki je prišel kar z dvema avtoma po njih, vljudno prosimo, da slednje odnesejo nazaj do jutri zvečer. Lahko anonimno, samo postavite … nihče namreč ne potrebuje celih kartonov Persila, Ariela …," pozivajo v Humanitarčku. Kot poudarjajo, so na zbirnih mestih tudi nadzorne kamere, storilce pa lahko izsledijo tudi na podlagi registrskih tablic njihovih avtomobilov.

Pozivi k temu, da mora biti pomoč ciljna

V društvu Humanitarček ob tem opozarjajo na “samoiniciativna zbirališča” in na pomanjkanje koordinacije izdajanja pomoči. "Zlorab je vedno več. In če nas vprašate, zakaj teh nismo ustavili – ker (razen pri gospodu z lopatami, ki je nato odšel na pogovor z modrimi angeli) nimamo sposobnosti biti na vseh krajih naenkrat. Takšne zgodbe nam nato javljate iz terena," so zapisali v društvu.

Zaradi dogajanja znova pozivajo, da mora biti pomoč ciljna in ciljana. "Marsikatero izdajno mesto pomoči je zdaj zaprto. Zakaj? Ker morajo prizadeti najprej porabiti zaloge pomoči. In da se preprečijo te zlorabe," so pojasnili.

Material za obnovo bodo v društvu dostavljali na dom

V društvu Humanitarček so ob tem kot primer dobre prakse, kjer na lokalni ravni zbiranje in razdeljevanje pomoči poteka brez zapletov, navedli občino Črna na Koroškem. "A ravno zaradi taksnih lokalnih incidentov težimo in pozivamo k nadzoru. In ker smo tega zaznali vedno več, smo se odločili, da v prihajajoči fazi, kjer bo potreben material za obnovo, naredimo po svoje," so sporočili.

Kot pojasnjujejo, so aktivirali partnerske organizacije, ki jim zaupajo, skupaj z njimi pa delajo svoj popis škode, na podlagi katerega bodo s 1. septembrom začeli zbirati materiale, ki jih bodo nato dostavljali točno na naslove, kjer bodo potrebni.

Vsem, ki želijo pomagati, ob tem sporočajo, da je na terenu trenutno hrane in kozmetike polno, zato tega trenutno po njihovih navedbah nima smisla dovažati v zbirne centre. "Se bo pa vse to potrebovalo. Ne nazadnje se bo prava stiska šele pokazala. Tako da pozivamo, da stvari predate ZPM Moste - Polje (skladišče na Zaloški 54 v Ljubljani), ki s projektom Botrstvo in Veriga dobrih ljudi skrbijo za družine," sporoča Humanitarček.