Boštjan Šefic. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Boštjan Šefic. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Po zadnjih podatkih pristojnih je po uničujoči ujmi avgusta lani na seznamu za odstranitev trenutno 343 objektov. Ta seznam je odprt in se bo v prihodnosti zelo verjetno še spreminjal, je v izjavi za medije povedal Boštjan Šefic, vodja vladne službe za obnovo po poplavah.

Sorodna novica Mesece po poplavah se stiske oškodovancev še poglabljajo. Krajani Strug še vedno čakajo.

Nekatere bodo lahko zavarovali

Na podlagi strokovnih mnenj, ki so jih zbrali v državni tehnični pisarni, je po Šefičevih besedah prišlo do odločitve, da je 50 objektov takih, ki jih bodo lahko ustrezno zavarovali pred poplavami in drugimi nevarnostmi in bodo umaknjeni s tega seznama. Na drugi strani pa bodo zelo verjetno nekateri objekti, ki so jih strokovnjaki zaznali na terenu, morda v naslednjem obdobju tudi še umeščeni na ta seznam, je dodal.

"Šele tedaj, ko bomo vse to pregledali in ko bo stroka povedala končne odločitve, bomo lahko potegnili črto in povedali, kakšno je končno število teh objektov," je bil jasen vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih.

44 sklepov o odstranitvi

Do zdaj je vlada sprejela 44 sklepov o odstranitvi objektov, v vladnem postopku je trenutno 29 sklepov, v potrditvi na svetu za obnovo pa je 56 objektov.

Zaključenih je bilo 28 cenitev objektov, pri čemer so na pogovore povabili sedem lastnikov teh objektov. Na povabilo sta se iz različnih razlogov odzvala dva lastnika. "Zato smo se odločili, da gremo v naslednjem tednu na teren in jih ponovno povabimo ter seveda tudi vse druge z namenom, da jim predstavimo te cenitve, da imajo možnost preveriti te cenitve, ugotoviti, ali je vse potrebno upoštevano, in potem bo to tudi podlaga za pripravo pogodb v naslednjem koraku," je pojasnil Šefic.

Krajani niso povsem zadovoljni s cenitvami

V začetku junija je bilo pet krajanov od 20, ki so na seznamu za izselitev, na sestanku pri Šeficu. Predstavil jim je ocene njihovih z ujmo poškodovanih objektov, krajani z ocenami niso bili zadovoljni, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal krajan Strug Paul Orešnik. Po pojasnilih Orešnika jim je Šefic tudi dejal, da je življenje v Strugah nevarno in da država po njihovi izselitvi načrtuje v tem kraju ureditev zadrževalnikov za visoke vode Savinje.

Župan Braslovč Tomaž Žohar je medtem zatrdil, da noben občan Braslovč do ponedeljka še ni prejel nobenega sklepa o odstranitvi objekta. Povedal je, da so vse strokovne analize, v katerih je bilo opredeljenih in analiziranih pet različnih variant zaščite ljudi v poplavno ogroženem Letušu, dokazale, da se na tem območju prebivalci pred poplavami ne morejo zaščititi. Prebivalci desnega brega Savinje v Letušu naj bi ta teden prejeli sklepe o odstranitvi objektov, za levi breg pa še ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo.

Popoplavna obnova se je zavlekla

Veliko dela s strokovnimi podlagami

"Za vse te objekte, za katere državna tehnična pisarna pripravlja strokovne ocene, je bilo treba pripraviti strokovne podlage. Ko so kolegi vodarji in geologi začeli delati pri teh zadevah, se je ugotovilo, da te podlage, ki so bile pripravljene oziroma na razpolago, niso ustrezne in so morali delati dodatne študije, dodatna preverjanja," je poudaril Šefic in dodal, da je to terjalo veliko časa in prispevalo k temu, da se je celotna časovnica zavlekla.

Zdaj imajo za praktično vse objekte pripravljene strokovne podlage. Te bo zdaj dobila državna tehnična pisarna in postopki bodo tekli naprej. Ko bodo za zadnji objekt prejeli strokovne podlage, bodo po Šeficovih besedah naredili tudi temeljito časovnico za naprej, ki bo temeljila tudi na sedanjih izkušnjah.

Časovnica se je zamaknila tudi zaradi težav pri cenitvah objektov. Te so se izkazale za izjemno zahtevne, zlasti v prvih dveh svežnjih, ko so morali cenilci ocenjevati nepremičnine, ki so bile popolnoma uničene, jih je odnesla voda oziroma so bile zasute, je opozoril Šefic.

Neznan začetek gradnje nadomestnih objektov

"V skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev je treba ceniti objekte na 31. julij 2023, torej za nazaj. To pomeni, da morajo cenilci pregledati tudi določeno dokumentacijo, torej načrte, vse tisto, kar je na razpolago. Pri objektih, ki so bili pa uničeni, ki so pod plazovi, ki jih je odnesla voda ali jih popolnoma uničila, pa seveda iskati tudi druge vire, na podlagi katerih so lahko naredili te ocene," je dejal.

Zdaj bodo sicer prišli na vrsto objekti, ki še vedno stojijo, zaradi česar bodo po Šefičevem prepričanju te cenitve potekale lažje in hitreje.

Kdaj bodo začeli graditi hiše za nadomestitvene objekte in kdaj se bo prva družina lahko preselila, še vedno ni jasno. "Datuma vam ne znam povedati, je pa še vedno cilj druga polovica letošnjega leta," je dejal Šefic.