Samo na območju Slovenj Gradca je še vedno poškodovanih 16 šolskih poti. Foto: BoBo
Samo na območju Slovenj Gradca je še vedno poškodovanih 16 šolskih poti. Foto: BoBo

"V nekaterih ustanovah, sploh v Črni na Koroškem in Mežici, še dolgo ne bo mogoče organizirati rednega šolanja," opozarja župan Slovenj Gradca Tilen Klugler. Po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje sta takšni dve šoli. V manjši s prilagojenim programom, o imenu na ministrstvu niso želeli govoriti, bo zamik začetka šolskega leta zaradi obnov, ki niso vezane na poplave.

V Osnovni šoli Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem pa bodo na prvi šolski dan pri pouku zgolj prvošolci, drugi se jim bodo pridružili 4. septembra. Vse druge šole pa bodo najverjetneje normalno začele pouk.

Predvidoma dve osnovni šoli bosta s poukom začeli z zamikom, večja težava dostopnost do šol

Tako bo tudi v poplavljeni šoli Komenda Moste, pove ravnatelj Uroš Križanič. "V resnici me ne skrbi, da bi se morali posluževati tega, da bi se kdo šolal na daljavo, ali da bi morali zamikati začetek pouka," je dejal za Radio Slovenija. Prenoviti morajo večino tal in sten, iz stavbe so že odstranili vse pohištvo, ki je bilo v stiku z onesnaženo vodo. Celotna sanacija bo stala od 100 do 200 tisoč evrov, pri čemer računajo na pomoč občine.

Na Koroškem poškodovane številne šolske poti

Drugače je v Osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd, kjer voda razen manjših vdorov stavbe ni poškodovala. Težava pa so poškodovana cestišča, pove ravnateljica Danijela Ledinek. "Upamo, da bodo vse šolske poti do 1. septembra urejene oziroma da bodo urejeni vsaj obvozi," je dejala. Samo na območju Slovenj Gradca je še vedno poškodovanih 16 šolskih poti.

Boris Zupančič z direktorata za osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje pravi, da si lokalne skupnosti prizadevajo za ureditev teh poti. V nasprotnem bodo ti otroci prisiljeni k pouku na daljavo, zato pripravljajo zakon. "Šolam bomo seveda pomagali tudi pri dodeljevanju ustrezne IKT-opreme, da bi lahko učenci sodelovali na daljavo," je napovedal.

Kot še dodaja, nobena od osnovnošolskih stavb ni utrpela tako velike škode, da bi bila potrebna izgradnja novega objekta.